Vodnjanskom dvojcu jednomjesečni pritvor

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Županijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice Vodnjanaca starih 33 i 46 godina i odredila im jednomjesečni pritvor.

Dvojac se tereti da je zajedno počinio deset kaznenih djela, od čega devet razbojstava i jedno djelo neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari. Protiv 33-godišnjaka provodi se istraga i za prošlogodišnje razbojstvo koje je počinio zajedno sa zasad nepoznatom osobom. Zbog mogućnosti ponavljanja kaznenih djela, po prijedlogu Državnog odvjetništva, sudac istrage Županijskog suda je obojici osumnjičenika odredio istražni zatvor.

Dvojac je pao nakon razbojstva u poštanskom uredu u Stiglichevoj ulici u Puli kada su otuđili 26 tisuća kuna, a ukupni plijen u svim razbojstvima iznosi 187 tisuća kuna. Najveći dio tog novca potrošili su na kupovinu droge. Od kraja studenog prošle godine do 27. ožujka počinili su razbojstva u poštanskim uredima i trgovinama na području Pule, Svetvinčenta, Peroja, Barbana, Galižane, Štinjana i Bala.

Načelnica pulske policijske postaje Tatjana Božac-Maksić je na konferenciji za novinare kazala da su razbojnici nakon nekoliko uspješnih razbojstava počeli praviti greške i opuštati se, što je policiji uvelike pomoglo u otkrivanju, a cjelokupan rad policije na slučajevima odvijao se nekoliko mjeseci.

Razbojstva su činili tako što je 46-godišnjak obilazio ciljana mjesta i provjeravao dostupnost i idealno vrijeme za izvršenje, a 32-godišnjak je bio izvršitelj. Prije odlaska u pljačku dvojac je imao spremnu odjeću koju su nakon svake pljačke skidali i spremali za sljedeću. Mlađi razbojnik je, naime, uvijek koristio kacigu, a djelatnicama je prijetio pištoljem ili nožem. Nakon pljačke bi novac dijelio s 46-godišnjakom.

Tijekom pretrage u stanovima koje koriste, automobilima i mopedu policija je pronašla dva plastična pištolja, dvije kacige i nož. Na zadnju pljačku u Stiglichevoj ulici 32-godišnjak se dovezao mopedom koji je prethodno ukraden u Vodnjanu i nakon što je pokupio 26 tisuća kuna moped je ostavio na mjestu događaja u ulici i najvjerojatnije sjeo u automobil 46-godišnjaka kojim su pobjegli.

Zanimljivo je da je s 46-godišnjakom dok je čekao mlađeg kolegu u automobilu bio 7-godišnji sin. Policija ih je netom nakon pljačke uhitila, a dijete je predano Centru za socijalnu skrb, a potom majci. Obojica su policiji poznata odranije po sličnim djelima imovinskog karaktera. Od plijena iz pošte u Stiglichevoj nisu uspjeli potrošiti niti kune. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter