Vodnjansko ljeto: Tradicija je prioritet

Morena Smoljan Makragić, Klaudio Vitasović i Nensi Giachin Marsetič (M. ĆURIĆ)
Morena Smoljan Makragić, Klaudio Vitasović i Nensi Giachin Marsetič (M. ĆURIĆ)

Za svakoga ponešto, uz dosta novih sadržaja, ali prije svega tradicija na prvom mjestu, tim je riječima vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović otvorio konferenciju za novinare predstavljajući ovogodišnji program Vodnjanskog ljeta 2014. koje započinje na Narodnom trgu uz Vatre sv. Ivana u ponedjeljak 23. lipnja u 20 sati, kao pretprogram i uvod u nogometnu utakmicu između Hrvatske i Meksika u 22 sata.

Ili, po riječima Nensi Giachin Marsetič, gradske pročelnice za kulturu, to je samo nastavak ovogodišnje nogometne groznice s kojom je na trgu na neki način već započelo Vodnjansko ljeto gledanjem utakmica na otvorenom.

- U dva i pol mjeseca intenzivnih zbivanja, držeći se dokazanih tradicionalnih fešta i zbivanja u Vodnjanu kroz Bumbarsku feštu (10. kolovoza), Galižansku noć (12. srpnja), Perojsku feštu (19. srpnja), GajaFest (5. srpnja) te Barbarige sa svojom ponudom Istra gourmeta, nastojali smo proširiti program ove godine i sportskim danima, Festivalom sporta 28. lipnja, da bismo potaknuli naše sugrađane da se uključe u zdrav život.

U tijeku su prijave za niz raznih sportova, a svi se mogu prijaviti u TZ Vodnjan, rekao je Vitasović, koji naglašava da se događaj povezuje sa svečanim otvaranjem malonogometnog igrališta i igrališta za badminton koja će se ubuduće moći i iznajmljivati.

Uz niz izložbi za čiju su potrebu otvorena vrata nekoliko crkava u okolnim mjestima, kao sv. Just u Galižani, sv. Stjepan u Peroju, potom u galerijama El Magazein (Istarski kameni) i Apoteki (Igor Eškinja), domaćini posebno ističu programe Zajednice Talijana kroz kazališne predstave i izložbe, kao 27. ex tempore slikarstva (2.-5. srpnja) te 14. međunarodni festival folklora Leron, s kojim nekako i završava Vodnjansko kulturno ljeto. Tu je i koncert klape Intrade i Tomislava Bralića 11. srpnja, te Tamare Obrovac, 7. kolovoza, kao i susret bikera.

Direktorica Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić posebno ističe značaj otvaranja crkvica i izložbi, kao i niza plesnih večeri i sportskih programa, od nogometa i badmintona, ronjenja i odbojke, do košarke, mini maratona za djecu, boćanja, pljočkanja i tenisa. Iako za sada nije još sve gotovo oko organizacije ljetnog kina, što zbog nogometa, što zbog tehničke naravi, domaćini se nadaju da će se i to uskoro razriješiti.

- Važno je naglasiti da su u sve akcije i programe uključene sve udruge koje djeluju na području Grada Vodnjana, kao i predstavnici manjinskih udruga, a velik dio osmišljavaju i sami građani svojim sadržajima na već poznatim mjestima na Vodnjanštini, kaže pročelnica Giachin Marsetič. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter