Vodnjansko ljeto pocinje krijesovima sv. Ivana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecano otvorenje manifestacije Vodnjansko ljeto pocinje u subotu na vodnjanskom Narodnom trgu u 21 sat tradicionalnim krijesovima Sv. Ivana, najavio je na konferenciji za novinare gradonacelnik Klaudio Vitasovic.

Kao uvod u manifestaciju, vec u cetvrtak u 18 sati u suradnji s talijanskim konzulatom iz Rijeke u Gradskoj palaci bit ce predstavljena knjiga "Glossario degli essonimi italiani di Illiria, Mesia e Tracia".

- Vodnjansko ljeto objedinjuje više od 90 manifestacija i ljetno kino. Uz skromnije financije pripremljen je bogat program u suradnji Grada Vodnjana, Turisticke zajednice i zajednica Talijana Vodnjana i Galižane, rekao je Vitasovic.

U sklopu svecanog otvorenja, istaknula je procelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Nensi Giachin Marsetic, u galeriji Loggia u 20 sati bit ce otvorena izložba radova od keramike. U ovogodišnji su program ukljucene udruge i manjine pa ce 29. lipnja na Narodnom trgu biti priredeni Dani srpske kulture Pula - Vodnjan - Umag, a 7. srpnja na istom mjestu bit ce Bošnjacka noc. Bit ce i mnoštvo folklornih dogadanja koja ce biti okrunjena 12. medunarodnim festivalom folklora Leron 24. i 25. kolovoza.

- U Vodnjansko ljeto ukljuceni su i umjetnici pa ce se brojne aktivnosti odvijati u Kreativnoj kuci i galeriji El Magazein, a u planu su i literarne veceri kao i programi za djecu, najavila je Giachin Marsetic.

Najvece fešte su pak Dan grada i Bumbarska fešta 10. i 11. kolovoza na Narodnom trgu. Ujedno, svi su programi besplatni osim ljetnog kina koje ce u Rotondi biti od 1. srpnja do 31. kolovoza.

Osim Vodnjana, dogadanja ce biti i u drugim mjestima. Novi sadržaj su Dani otvorenih vrata crkvi u Galižani, najavila je direktorica vodnjanskog TZ-a Morena Smoljan Makragic.

Svake nedjelje od 15. srpnja do 26. kolovoza od 20 do 22 sata bit ce otvorene crkva Sv. Just i Crkva Bezgrješnog zaceca blažene Djevice Marije.

Tim ce se povodom u crkvama održavati prigodni programi. Fešta od puži održat ce se pak 15. kolovoza u Galižani, svakog cetvrtka do 15. rujna u 20 sati kod recepcije u Barbarigi održava se Istra gourmet, a Perojska fešta na rasporedu je 21. srpnja. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter