Vodnjansko ljeto pocelo uz ivanjski krijes

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecano otvaranje Vodnjanskog ljeta u srijedu na Narodnom trgu bilo je posveceno statutu grada Vodnjana iz 1492., ciji je pretisak bio izložen u crkvi svetog Jakova. Cijeli je trg, na kojem se okupio velik broj mještana i uzvanika, odisao duhom prošlosti, osobito povijesti Vodnjana iz vremena nastanka statuta, pa su svoje goste na ulazima na trg docekivali mještani s bakljama odjeveni u povijesne kostime.

Program, koji je vodila procelnica odjela za društvene djelatnosti i opcu upravu Nensi Giachin Marsetic, poceo je predstavom "Vodnjanske price" mjesne autorice, povjesnicarke Tajane Ujcic. Desetak je mještana Vodnjana, u nošnjama iz sredine prošlog tisucljeca, u suradnji s INK-om iz Pule na šaljiv nacin uprizorilo vrijeme uoci nastanka statuta.



Vecer se na trgu nastavila tradicionalnim vatrama svetog Ivana koju je zapalio "nacelnik iz 1492. godine", jedan od glumaca iz predstave. Nastavak je to povijesnog nasljeda buduci da se vatra nekad palila u svakoj ulici, a potom bi se mještani skupili i naložili veliku vatru na Narodnom trgu održavajuci staro vjerovanje da se njenim preskakanjem štite od zla dozivajuci plodnu godinu i lijepo vrijeme.

Uz glazbenu se pratnju Night express benda, nekoliko mladih odvažilo skakati kroz vatru koja ih nije ni okrznula. Neki su pak zaplesali oko vatre.

Iako su ga u Gradu, koji manifestaciju organizira uz Zajednicu Talijana, nazvali recesijskim, u ovogodišnjem su Vodnjanskom ljetu, koje ce trajati do 11. rujna, ipak ostali najkvalitetniji programi koji ce se održavati u Vodnjanu, Galižani, Peroju i Barbarigi.

Vodnjan ce ugostiti klape, kazališne predstave te desetak izložbi u Kreativnoj kuci, galerijama Loggia i El magazein. Na rotondi ce od 1. do 31. srpnja utorkom i cetvrtkom u 21 sat biti ljetno kino, a tijekom kolovoza istim danima u 20 sati. Drugog srpnja u Kreativnoj kuci otvara se izložba strip majstora Aleksandra Zografa koji ce izraditi prvi strip o Vodnjanu, a izložba "Vodnjan u stripu" slijedi 30. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter