Vodnjanskim mumijama sacuvani organi!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijela svete Nikoloze Burse i svetog Ivana Olinija, tzv. vodnjanskih mumija, sacuvana su u cijelosti zajedno s organima, šokantna je vijest koju su veceras u crkvi svetog Blaža objavili strucnjaci s Instituta za patologiju splitske bolnice.

Radi se o fenomenu jer tijela nisu balzamirana, a CT kojem su podvrgnuta u tajnosti krajem studenog 2009. na Institutu pokazao je, izmedu ostalog, sacuvane dehidrirane dijelove tijela kao što su mozak, srce, pluca, crijeva, žile što je šokiralo strucnjake.

Takvo otkrice ponukalo je struku i Crkvu na daljnja istraživanja koja se nastavljaju sutra u 8 sati u Vodnjanu kad pocinje znanstvena obrada ostalih relikvija. Posao ce obaviti tim splitskog Instituta za patologiju na celu s doktorom Šimom Andelinovicem.



Obrada podrazumijeva utvrdivanje težine, oblika, stupnja oštecenosti relikvija kao i osobne pripadnosti. Prva faza trajat ce 10 dana, a splitskim strucnjacima pomoci ce i ekipa iz zagrebackog Centra za forenzicna istraživanja "Ivan Vucetic".

U crkvi se nalazi 290 relikvija razlicitih svetaca koje je pocetkom 19. stoljeca donio slikar Gaetano Gressler iz Venecije. Najstarija relikvija pripada papi Aleksandru Muceniku koji je ubijen 115. godine.

Prve rezultate obrade strucnjaci ce objaviti sutra u 9 sati na konferenciji za novinare u vodnjanskoj crkvi.


Podijeli: Facebook Twiter