Vodnjanski socijalisti pružili prvi otpor fašizmu

Anton Ferlin i Sandro Manzin pred brojnim okupljenima u Ulici "16. januar" (Z. STRAHINJA)
Anton Ferlin i Sandro Manzin pred brojnim okupljenima u Ulici "16. januar" (Z. STRAHINJA)

Prije 95 godina na jučerašnji dan u Vodnjanskoj ulici, koja u čast tih događaja nosi naziv "16. januar", poginula su tri antifašista braneći Radnički dom od talijanskih vojnih vlasti i fašističkih skvadrista. Bila je to, kako je rekao Anton Ferlin iz Udruge Antifašističkih boraca i antifašista Vodnjana, prvi organizirani otpor fašizmu u Istri.

Komemoraciju za mlade vodnjanske socijaliste Pasqualea Giachina, Pietra Benussija i Domenica Damianija organizirao je jučer UABA Vodnjana, uz sudjelovanje Zajednice Talijana i Grada Vodnjana, učenika Osnovne škole i brojnih mještana. Tom je prilikom Ferlin okupljenima objasnio kontekst tih tragičnih zbivanja.

150 godina robije

- U ovom su se Radničkom domu proleteri, seljaci i radnici, nesmetano okupljali za vrijeme Austro-Ugarske. No, nakon što je ona kapitulirala, a Istrom zavladala Italija, proleteri su se, posebno nakon Oktobarske revolucije, počeli sve više držati zajedno, što je smetalo vojnim komandama u Puli i Vodnjanu, toliko da su ih počeli proganjati. Formirali su se i fašisti, skvadristi, pa je dolazilo do sukoba, a mladi radnici su se u međuvremenu i naoružali.

Vojna vlast u Vodnjanu nije ih uspjela obuzdati pa su u pomoć pozvane škvadre iz Pule, vojne i fašističke, koje su napale Dom. U obrani Doma tri su antifašista poginula, a 20-ak ih je uhapšeno. Sudilo im se u Trstu, dobili su ukupno oko 150 godina robije te su prognani u talijanske logore, rekao je Ferlin.

Zagovarali su suživot

S obzirom da su se Labinska republika i Proštinska buna dogodile godinu dana kasnije, Ferlin tvrdi da je ovo prvi antifašistički otpor na Poluotoku. Fašizam je, doduše u Italiji, pa i u Istri, na vlast došao 1922., ali su godinama ranije pristaše fašizma okupljeni u paravojne formacije terorizirali političke neistomišljenike, a u Istri i pripadnike drugih naroda, posebice slavenskih.

- Fašizam je najveće zlo 20. stoljeća, a prijeti i danas pa ga se trebamo čuvati da nam opet ne zajaše za vrat, zaključio je Ferlin.

Sandro Manzin u ime Zajednice Talijana obratio se okupljenima na talijanskom, rekavši da su vodnjanski socijalisti bili na udaru tadašnjih vlasti jer su zagovarali suživot s hrvatskim stanovništvom.

- Drago mi je da su ovdje i učenici osnovne škole pa da vrijednosti antifašizma možemo prenositi i na mlađe generacije, zaključio je Manzin. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter