Vodnjanski POU ipak će stolovati u Portarolu

Gužva pred palačom Portarol u vrijeme lanjske deložacije (Milivoj MIJOŠEK)
Gužva pred palačom Portarol u vrijeme lanjske deložacije (Milivoj MIJOŠEK)

Obnovljenu palaču Portarol, iz koje je lani u rujnu "deložiran", Grad Vodnjan konačno je vratio u svoj posjed. Spor Grada s obitelji Korbar, koja je zahvaljujući činjenici da je koristila dio palače uspjela izvlastiti Vodnjan, riješen je nedavno, tiho (s obzirom na lanjsku medijsku pompu oko deložacije), nagodbom dviju strana. Ta se informacija iz gradske uprave zapravo krila iza jučerašnje objave natječaja za izbor ravnatelja lani osnovanog Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan, a koje je trebalo imati sjedište upravo u tom gotičkom zdanju.

- Prije mjesec dana riješili smo spor tako što je obitelj Korbar odustala od tužbe, a svaka će strana platiti svoj dio sudskih troškova, navodi gradonačelnik Klaudio Vitasović. Lani je tijekom ovrhe Vitasović rekao da je Grad nudio drugoj strani zamjensku nekretninu na besplatno korištenje, no oni su je htjeli u vlasništvo. Na pitanje je li im Grad sada ustupio neku drugu nekretninu, gradonačelnik odgovara da nikakve zamjene nema. Nastojali smo razgovarati i s Davorom Korbarom, no on tu informaciju nije želio komentirati pa ni potvrditi.

Grad je lani, u rujnu, iseljen iz srednjovjekovne palače temeljem pravomoćne sudske presude i rješenjem o ovrsi, čime je korisnicima samo dijela prostora u palači pripala cijela čestica koja obuhvaća kompletan lijevi dio zdanja. Sud je, naime, tada utvrdio da se Korbar koristio i prizemljem te prvim i drugim katom dijela palače, što je Grad osporavao. Na tu odluku Grad je pokrenuo vlasničku tužbu, a Korbar je odgovorio protutužbom.

- Parnični postupak na Općinskom sudu u Puli, koji je Grad pokrenuo 2013. protiv gospode Korbar, ali i protutužba koju je Korbar pokrenuo protiv Vodnjana, zaključeni su u svibnju 2014. nagodbom da Vodnjan povlači tužbu, a Korbar predaje nekretninu mirnim putem. Time su se gospoda Korbar obvezali da ubuduće neće osporavati vlasništvo, povukli su i svoj prijedlog za ovrhu i više nema nikakvih potraživanja, navela je odvjetnica Sandra Vanjak koja je zastupala interese Grada. (Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter