Vodnjanski Park kažuna dobiva biciklističko odmorište

Nastavlja se s uređenjem plaža u Peroju i Barbarigi (N. LAZAREVIĆ)
Nastavlja se s uređenjem plaža u Peroju i Barbarigi (N. LAZAREVIĆ)

Turistička zajednica Vodnjana prošle je turističke sezone ostvarila 507.521 noćenja, osjetno više nego 2013. kada su zabilježili ukupno 458.185. Posljednjih nekoliko godina u porastu su dolasci gostiju iz Njemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva i Skandinavije. Dobar je to znak za optimizam pred novu turističku sezonu, a da očekuju porast od pet posto, potvrdila nam je direktorica TZ-a Vodnjan Morena Smoljan Makragić najavivši niz  projekata.

U žiži interesa razvoj cikloturizma

- Za predstojeću turističku sezonu planiramo uređenje javne infrastrukture i postavljanje informativnih ploča na najatraktivnijim objektima na području cijele općine. Ploče bi osim osnovnih podataka imale i QR kod pomoću kojeg bi zainteresirani mogli dobiti više višejezičnih informacija o objektu pred kojim se nađu. U planu imamo, zajedno s klasterom južne Istre, izradu strategije 2016.-2020., razvoj i promociju gastronomije, biciklizma i edukacije te akcije vezane uz projekt PPS Hrvatske turističke zajednice s ciljem produljenja turističke sezone, tvrdi Smoljan Makragić.

Velika pažnja Turističke zajednice grada Vodnjana usmjerena je prema cikloturizmu, na čijem je području u posljednjih pet godina uređeno više od 120 kilometara označenih biciklističkih staza koje koriste turisti, ali velikim dijelom i lokalno stanovništvo.

- U ovoj godini planiramo izgradnju prvog biciklističkog odmorišta na prostoru parka kažuna, prvog na području južne Istre. Pripreme ponuda i dokumentacije su već započete i vjerujemo da ćemo uspjeti realizirati ovaj projekt do početka sezone. Odmorište će sadržavati klupe i stol za odmor i piknik, koš za smeće, stalak za bicikle i informativnu ploču s označenim biciklističkim stazama i točkama interesa te QR kod za povezivanje na službene stranice, ističe direktorica TZ-a.

Osim toga, nakon vrlo uspješnih organizacija biciklijada sa sve većim brojem sudionika, TZ Vodnjana započela je s edukacijom dvoje biciklističkih vodiča koji će pokrivati govorna područja za engleski, talijanski, njemački i hrvatski jezik.

Pola milijuna za uređenje plaža u Barbarigi

- Edukacije traju do kraja ožujka te ćemo već početkom travnja već imati educirano osoblje koje će individualcima i grupama pružati vođenje biciklističkim stazama, kaže Smoljan Makragić.

Osim novih biciklističkih informativnih ploča na nekoliko lokacija, u centru Vodnjana postavit će se plan grada kako bi posjetiteljima pridonio boljoj orijentaciji i informiranosti.

Prošle je godine započelo uređenje plaže u Peroju, za što je lani planirano 500 tisuća kuna iz gradskog proračuna, a jednako toliko odvojeno je i za uređenje plaža u Barbarigi. Uz očišćen okoliš oko perojskog Portića, uređena je i šetnica, dok se za ovu godinu planira nastavak uređenja i postavljanje javne rasvjete, kao i početak uređenja plaža na području Barbarige.

Osim novosti u razvoju infrastrukture, predstojeća sezona bit će zanimljiva i u pogledu društvenih i sportskih manifestacija. U travnju će se tako održati izložba "Arte in situ", Smotra vina i maslinova ulja, Vodnjanska špaleta, "Eco day" u Vodnjanu, potom u svibnju "Moj kažun", biciklijada "Jug na dva kotača", a slijede u sklopu Vodnjanskog ljeta Bumbarska fešta, Fešta u puži, Zanati, umjetnosti i okusa Vodnjana, Leron međunarodni  festival folklora i drugi događaji. (Krešimir TADIJIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter