Vodnjanski maslinari kod Josipovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipovic pocetkom tjedna primio je najuspješnije maslinare i uljare Vodnjanštine. U delegaciji koju je primio predsjednik, bili su i vodnjanski gradonacelnikom Klaudio Vitasovic te predstavnici vodnjanske udruge Agroturist, Poljoprivredne zadruge Vodnjan, Agronomskog fakulteta u Zagrebu .

Razgovaralo se o nacionalnom kolekcijskom i maticnom nasadu domacih i udomacenih sorti maslina otvorenom proteklog vikenda u Vodnjanu. Predsjednik je izrazio podršku projektu, naglasivši da je nasad jedinstven ne samo u Istri i Hrvatskoj, nego i u cijeloj široj regiji te je pohvalio primjer grada Vodnjana kao lidera u razvoju maslinarstva na podrucju Hrvatske.

Predstavnici izaslanstva Vodnjana naglasili su da je cilj otvorenja nasada omogucavanje znanstvenih i strucnih istraživanja nad stotinjak sorti maslina, što ce pridonijeti razvoju maslinarstva Hrvatske te proizvodnji domacih i udomacenih sadnica. Na Vodnjanštini je, istaknuo je Vitasovic, zasadeno preko tristo tisuca maslina, a cilj je u roku od nekoliko godina doci do brojke od 500 tisuca.

Maslinari su s Josipovicem, medu ostalim, razgovarali o važnosti razvoja maslinarstva kao važnog subjekta državnog poljoprivrednog gospodarstva, izvozu ekstra djevicanskog maslinovog ulja te o važnosti proizvodnje ulja visoke kakvoce kako bismo ulaskom u Europsku uniju mogli prednjaciti u konkurenciji s maslinovim uljima iz ostalih zemalja. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter