Vodnjanski dan jestivog i ljekovitog bilja


Festival samoniklog i jestivog bilja Zeleno je Green konačno je danas održan u Vodnjanu nakon dvije odgode zbog lošeg vremena. Sunčano vrijeme izmamilo je u subotu posjetitelje na Narodni trg, ali i na livade na pokaznu radionicu branja samoniklog i jestivog bilja. Pod palicom Ivana Lesingera i Antona Rudana, koje su polaznici znatiželjno okružili dok su im ukazivali na jestiva bilja, krenulo se u biljnu avanturu.

Lesinger i Rudan su ih upoznavali s koromačom, makom, sljezom, kupinom, koprivom, ždravljevinom…

- Najbolje da pustite da proradi vaš odnos s biljkom, tad ćete znati koliko čega staviti i što izabrati, morate energetski stupiti u odnos s njom. U prirodi ništa nije ni viška, ni manjka, sve je u savršenoj simbiozi, bio je prvi Lesingerov poučak. Istaknuo je da se iz samoniklog bilja dobiva sve ono potrebno našim stanicama, što se ne može naći niti na jednoj polici supermarketa.

Da se na tanjuru može naći i cvijeće pokazala je radionica koju je održao Stipe Kristić i ponudio zanimljive recepte s laticama nevena, ruže, maćuhice, sljeza, bazge. Kako preživjeti u prirodi otkrila je radionica Borisa Stermotića, a o uzgoju i preradi aromatičnog i ljekovitog bilja govorila je Branka Ajredini.

Organizator festivala Anton Rudan pokazao je da se ono što nalazimo na livadama može itekako naći na trpezi, a kako izraditi pomade naših baka otkrila je Nedjeljka Jurin dok je Spomenka Marković ukazala na to kako nam konzumacija žive hrane može pomoći da dođemo do zdravlja.

Tijekom cijelog dana moglo se na štandovima na Narodnom trgu kupiti svježe ili osušeno ljekovito i jestivo bilje, razne biljne pripravke, cvijeće, čajeve, prirodnu kozmetiku ili pojesti ručak od žitarica, voća i povrća.

Održan je i Bumbar Bike Marathon u dužini od 25 kilometara kroz Guran, Orbaniće, Sv. Kirin, Majmajolu, Gajanu i Salvelu. Organizator je vodnjanski TZ, a suorganizatori biciklijade Grad Vodnjan i sportsko-rekreativna udruga Bike Spirit. (Napisala i snimila T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter