Vodnjanske vizure (i poneka galižanska)

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba fotografija Dalibora Talajica "Vodnjanske price" zadnja je koja je prošle godine otvorena u pulskoj galeriji Makina.

Voditelj galerije Hassan Abdelghani zahvalio je svim prisutnima koji posjecuju galeriju i zaželio im sve najbolje te obecao da ce 2012. Makina nastaviti sa svojim kvalitetnim programom.

Tema Talajicevih fotografija je, kao što to naziv izložbe sugerira, Vodnjan, a posebice njegova multietnicnost i zapuštenost.



Crno-bijele fotografije Vodnjana (i Galižane) najbolje prenose osjecaj oronulosti, a autor kaže da ih je htio napraviti prije no što ta mjesta prožderu turizam i konzumerizam i time postanu "ulickana i slatka" kao i sva druga.

Talajicev pristup je esejisticki, a svaka fotografija bilježi život. Posebno su dinamicne i žive one u kojima su glavni subjekti djeca, ciju je igru Talajic odlicno zamrznuo.

Dalibor Talajic roden je 1973. u Rijeci, živi i radi u Rovinju. Završio je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Bologni 1999., a fotografijom se bavi od 2001. godine.

Njegovi motivi najcešce su svakodnevica malih istarskih gradova i mjesta. Talajic se bavi i koncertnom fotografijom pa su protagonisti njegovih radova glazbenici poput B. B. Kinga, Kimma Pohjonena, Gibonnija i Miroslava Tadica.

Upravo za takve fotografije dobio je i nekoliko inozemnih priznanja, poput prve nagrade na europskom natjecaju Lumix Award 2010. i International Photography Award 2010.


Podijeli: Facebook Twiter