Vodnjanske štorije te Rogovi ili volovi

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u prostoru ECPD-a na Rivi predstavljena je glavna sezona Istra Inspirita, a o čemu su govorili Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Manuela Hrvatin, voditeljica projekta Istra Inspirit, Petra B. Blašković, umjetnička voditeljica projekta Istra Inspirit i Nensi Giachin Marsetič, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Vodnjana.

- Istra Inspirit je projekt koji je uvelike obogatio našu turističku i kulturno ponudu, sada možemo vidjeti priče koje smo slušali od naših nona uprizorene u prekrasnim ambijentima, a sve se to pokazalo kao vrlo uspješan proizvod, i zato ga Upravni odjel za turizam uvelike podržava, kazala je Nada Prodan Mraković.

Manuela Hrvatin istaknula je da sada Inspirit traje 365 dana godišnje, a prava, ljetna sezona počinje u četvrtak 25. lipnja u 19.30 sati u Dvigradu "Morganovim blagom".

- Ovo je četvrta godina našeg projekta, prve su tri godine bile teške, ali uspješne, jer smo predstavili nešto posve novo. Lani smo imali 97 doživljaja, a ove godine ćemo nastojati nadmašiti lanjsku brojku. Sada Istra Inspirit sudjeluje i na raznim team buildinzima, sajmovima, pa i vjenčanjima.

Tri smo se godine dokazivali, no međunarodne nagrade su pokazale da se trud i rad isplatio. Projekt je započeo zahvaljujući Županiji, znam da je kultura u turizmu proizvod koji je teško prodat, polako smo se osamostalili, a u sve to uključeno je jako puno ljudi, jer broj Inspirit događaja iz godine u godinu raste. No, sve to ne bismo mogli napraviti bez podrške Istarske županije, Ministarstva i brojnih drugih, kazala je Hrvatin.

Redateljica Petra B. Blašković kazala je da Istra Inspirit stalno raste i na programu nema samo repertoarne predstave, već se stalno mijenjaju, rastu, evoluiraju.

- Borimo se svaki dan, rastemo, nekada je teško objasniti što je to intelektualno vlasništvo, to nije uvijek profitabilno, ali priče koje pričamo putem tih doživljaja na raznim lokacijama, to je nešto dragocjeno. Drago mi je da su dio našeg tima magistri lutkarstva i glume, diplomirani glumci, te brojni mladi, volonteri i drugi, veli Petra B. Blašković.

Nensi Giachin Marsetič najavila je jedan novi Inspirit doživljaj, a to su "Vodnjanske štorije" na programu 31. srpnja i 1. kolovoza. Ona je kazala da se te priče ne odnose samo na Vodnjan, nego i na Peroj i Galižanu, a redateljici Petri Blašković dali su zadatak da u predstavi prikaže, odnosno ponudi odgovor na pitanje "Zašto bumbari?", i prikaže život u Vodnjanu u doba Franza Jozefa.

"Rogovi ili volovi" naslov je predstave koja će se uprizoriti u Balama, a koja je, kako je objasnila redateljica, temeljena na nekim pojedinostima "genijalnog statuta ovoga mjesta, koji je gotovo kao kazališni tekst. Tada se nije smjela dignuti šaka, ne u smislu da će se nekoga udariti, nego općenito, tijekom rasprave, svađe, poštivanje čovjeka je bilo na visokom nivou", kazala je Blašković.

Hrvatin je spomenula i izvrsnu suradnju sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, odnosniostudentima treće godine studija Kulture i turizam, kao i s AIESEC-om, gdje sudjeluju i studenti iz raznih krajeva svijeta koji su tu na razmjeni.

Tijekom cijele školske godine održava se projekt Istra Inspiritić, za učenike osnovnih škola i djecu predškolskih ustanova, gdje se na zabavan i edukativan način predstavlja povijest i tradicija, posebice kroz istarske mitove i legende.

U prostoru gdje je održana konferencija za novinare postavljena je i izložba najboljih fotografija s prošlogodišnjeg doživljaja "Morganovo blago" u Dvigradu, a autori fotografija su Saša Miljević, Alen Dragojević, David Meden, Ivan Cvek, Tajana Brajković i Milisav Katrašnik.

Prije same konferencije za novinare, glumci Inspirita pokazali su djeliće raznih svojih predstava. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter