"Vodnjanska špaleta" na Stanciji Buršić 1. travnja

Budimir Žižović, Morena Smoljan Makragić i Darinka Buršić (P. LUKEŽ)
Budimir Žižović, Morena Smoljan Makragić i Darinka Buršić (P. LUKEŽ)

Nakon lanjske uspješne manifestacije, ovogodišnja "Vodnjanska špaleta" ponovno će se održati u vodnjanskoj Stanciji Buršić na Uskrsni ponedjeljak od 12 do 18 sati, najavila je suorganizatorica, direktorica vodnjanske Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić na konferenciji za novinare.

Meni na bazi špalete pripremat će vrhunski kuhari Ljudevit Sabo, Feručo Smoković i Željan Peloza, a bit će priređena i prezentacija vodnjanske domaće pince, nastale na nedavnoj radionici koju je vodila renomirana slastičarka Dragica Lukin. Posjetitelji će moći razgledati i sajam autohtonih proizvoda, za najmlađe bit će priređene kreativne radionice, kao i natjecanje u šćokivanju (pičenju) jaja i traženje skrivenih jaja. Za dobru atmosferu pobrinut će se KUD Vodnjan i vodnjansko Društvo naša djeca. Organizirat će se i nagradna igra, a glavna nagrada bit će, naravno, špaleta. 

- Bit će zanimljivo vratiti stare recepture kad je špaleta u pitanju jer je ona zanemarena u odnosu na kobasicu iako je u vrijeme Uskrsa špaleta bila izuzetno važna svim domaćinstvima, rekao je Budimir Žižović, koji će biti moderator manifestacije. Sva će se jela pripremati pred gostima, a najavio je da će špaleta biti pripremljena na dva načina: giravolta, odnosno pržena na maslinovom ulju, i kuhana, kako se tradicionalno spremala u vrijeme Uskrsa.

Pripremat će se i šparoge te samoniklo bilje s palentom ili žličnjacima. Od lanjske fešte potražnja za špaletom je narasla pa su ih ove godine pripremili dovoljno da ih svaka obitelj može kupiti, rekla je u ime organizatora Darinka Buršić sa Stancije Buršić. Ispred objekta bit će postavljen i veliki šator pa će se fešta održati bez obzira na vremenske (ne)prilike. Pokrovitelji manifestacije su Grad Vodnjan i Zagrebačka banka. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter