Vodnjanska Apoteka na Art Marketu u Budimpešti

Vodnjanska Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost (B. VINCEK)
Vodnjanska Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost (B. VINCEK)

Izložbom Marka Tadića i Caitlin Masley od 27. studenog do 1. prosinca na Art Market Budapestu, sajmu suvremene umjetnosti, u selekciji međunarodnih galerija predstavlja se Apoteka – novootvoreni prostor za suvremenu umjetnosti iz Vodnjana. Apoteka je otvorena sredinom svibnja, a do sada je predstavila seriju izložbi Kabinet, koja čini okosnicu programa. S nekoliko realiziranih izložbi, programskom koncepcijom usmjerenom na suvremenu umjetnost i specifičnim prostorom napuštene ljekarne u staroj gradskoj jezgri Vodnjana, Apoteka se zapaženo pozicionirala u hrvatskom kulturnom prostoru.

Poziv na Art Market Budapest predstavlja afirmaciju rada Apoteke u međunarodnom kontekstu. Apoteka, koncipirana kao project room, mjesto je realizacije programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse, otvoreni je poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja. Program Apoteke usmjeren je na istraživanje, promoviranje, razumijevanje i prezentaciju suvremenih umjetničkih praksi, kao generator novih sadržaja, formiran kao sklop različitih prezentacijskih formata.

Art Market Budapest podnaslovljen "Young Art for Young Europe" fokusiran na mlađu generaciju umjetnika i galerija, okuplja izlagače iz više od 20 zemalja, a broj međunarodnih posjetitelja je preko 20 tisuća. Radovi Masley i Tadića okupljeni izložbom bave se reprezentacijom arhitekture i diskursom modernizma, istražuju kontekste i transformacije urbanog okoliša. U modelu dvostruke izložbe kao jedne od metodologija izlaganja, pažnja je usmjerena na dva umjetnika i njihove radove ukazujući na vidljive i nevidljive odnose među njima i kontekste iz kojih proizlaze.

Program Apoteke realiziraju Branka Benčić (kustosica) i Matija Debeljuh (vizualni umjetnik). Sudjelovanje na Art Market Budapestu podržao je Grad Vodnjan, a suradnica na ovom gostovanju je Bojana Babajić. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter