Vodnjancima kradu stabla maslina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodnjanski maslinar Lucio Toffetti neugodno se iznenadio kad je u utorak ujutro u svom masliniku u Vodnjanu umjesto dva mlada stabla maslina zatekao rupe u zemlji iz kojih su stršali ostaci korijenja. Na nekoliko mjesta su se još vidjeli ostaci stroja kojim su masline u posljednjih nekoliko dana vjerojatno išcupane.

Kradu je prijavio vodnjanskom kontakt policajcu i udruzi Agroturist, a štetu po stablu procjenjuje na oko tisucu kuna. No, kako nam kažu Toffetti i voditelj strucne službe vodnjanskog Agroturista Franko Raguž, iako od maslinara Vodnjanštine cuju da su slucajevi krade stabala maslina cesti, ne prijavljuju se uvijek policiji zbog složene procedure podnošenja prijave i ispitivanja.

Vjerojatno susjedi kradu susjedima


- Ne želim provesti tri do cetiri sata na ispitivanju, na kraju ce ispasti kao da sam ja nešto kriv. Prijavio sam kontakt policajcu pa cemo vidjeti što ce dalje biti. Izgleda da je netko uhvatio stabla s bagerom i išcupao ih iz korijena, ostale su samo žile. To su bila stabla stara deset godina i vec su rodna, a svako od njih vrijedi oko tisucu kuna, kaže ogorceni Toffetti.

U pokradenom masliniku, koji se nalazi nedaleko od prometnice Galižana - Vodnjan, što je zasad nepoznatim vandalima olakšalo pristup, Toffetti ima 110 stabala. Ukradene masline su mu medu najmladim i, kako kaže, prvi put mu se dogodila ovakva krada.

No, kradu se stabla maslina svih starosti, saznajemo od Raguža, kojeg maslinari Vodnjanštine cesto obavještavaju o takvim slucajevima.

- Kradu sve što stignu, od tek posadenih do stoljetnih stabala maslina. Posljednjih godina, otkad je "u šoldima sve" uopce nema kriterija za kradu, takva iskustva imamo od 1995. godine, istice Raguž. Nema kontrole, dodaje, pa kradljivci profitiraju, znaju da nece biti sankcionirani i nece odgovarati.

- Vlasniku ukradenih maslina predstoji policija i policijski zapisnik pa ga policija ponizi ispitivanjem, to znam i iz vlastitog iskustva prijave oštecivanja usjeva od ispaše ovaca. Procedure dugo traju i to je jedan od razloga zbog kojih se ljudi lakše odlucuju na kradu, znaju da nece odgovarati. Nedavno smo podijelili sedam tisuca sadnica maslina, a vec nam maslinari prijavljuju da im je nestalo po petnaestak tih mladica. Ali, mi smo si sami krivi jer to vjerojatno susjedi kradu jedan drugome, navodi Raguž koji unatoc svemu maslinare upucuje na policiju.

Godišnje mu maslinari prijave u prosjeku desetak slucajeva krada, od malih do velikih. To se cini, kaže on, jer postoji velika potražnja za stablima maslina pa je apelirao na sve kojima su potrebne sadnice da se obrate Agroturistu.

Stoljetne masline kradu se za poznatog kupca


- Svi koji ih trebaju mogu se javiti u našu udrugu, a u jesen cemo podijeliti još 20 tisuca sadnica. Ne treba drugima cupati stabla, neka nam se slobodno jave, navodi Raguž. Vrijednost dvogodišnje sadnice, ukljucujuci materijal uložen u nju, je oko 150 kuna, a cijena joj raste s godinama pa petogodišnja vrijedi oko 700 kuna i više, dok one punog roda vrijede više od tisucu kuna. Stoljetne masline dostižu cijenu od 20 do trideset tisuca kuna!

- To je materijalna šteta koja se još i da nadoknaditi, ali drugi aspekt je nematerijalna šteta jer svaka krada predstavlja frustraciju za maslinara, ulažeš trud i rad, a znaš da imaš lopova u dvorištu, kaže Raguž. Ispricao je anegdotu da su prije tri godine jednom Vodnjancu cesto cupali sadnice masline pa je deset sadnica ostavio pored kontejnera i te su nestale vec sljedece jutro. Zato su bar ostale žive one koje je posadio, kaže Raguž.

Pretpostavlja da kradljivci mlade masline presaduju u svoje maslinike, dok stare, stoljetne preprodaju ljudima koji ih naruce za uredenje okucnica ili vila. Takve masline kradu se ciljano, za poznatog kupca. Preporucuje stoga svima koje zanimaju takva stabla da ih legalno kupe u rasadnicima u kojima ce izdvojiti istu svotu, a time ne poticu kaznena djela.

- Starih stabala ima u prodaji, a mi dijelimo mlade sadnice tako da krade nisu potrebne. Masline nece krasti ako ih nemaju kome prodati, zakljucio je.

Grad Vodnjan oštecene upucuje na MUP

U Gradu Vodnjanu obaviješteni su o ovom, posljednjem slucaju krade maslina, imaju saznanja o kradama rodnih maslina, no nemaju službenih podataka o ucestalosti takvih djela i kolicini ukradenih stabala. Obicno fizicke osobe same prijave policiji kradu pa Grad o takvim slucajevima nije obaviješten, a kako saznajemo, Grad nije dosad krade dojavljivao MUP-u.


Sudska presuda za kradu maslina

O nekoliko slucajeva krade maslina kojima se bavila policija i sud pisali smo u proteklom razdoblju. Primjerice, lani u studenom na pulskom Opcinskom sudu ?akovcanin je pravomocno osuden na uvjetnu tromjesecnu zatvorsku kaznu zbog krade pet stabala maslina starih 15 godina te jednog panja starog 100 godina iz Medulina. Stabla odnesena bagerom bila su vrijedna 14 tisuca kuna. Rovinjska policija podnijela je pak prije godinu dana kaznenu prijavu protiv Vodnjanca zbog krade sedam stabala maslina iz Bala vrijednih 13 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter