Vodnjanci u školi treniraju drevnu borilačku vještinu

Trener Diego Tikulin i mladi judaši
Trener Diego Tikulin i mladi judaši

Briga o drugoj djeci, poboljšanje motorike i pravilno kretanje neke su od vještina koje savladavaju učenici u Osnovnoj školi Vodnjan, koja je dio projekta "Judo u školama", uvedenog na razini Hrvatske ove školske godine.

Taj projekt provodi Hrvatski judo savez uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Međunarodne judo federacije. Budući da je judo uvršten u sustav školskog sporta kao izvannastavna aktivnost i nije izborni predmet, ističu u Ministarstvu, u početku je bilo planirano njegovo provođenje u pedeset hrvatskih škola, no interes je bio velik pa ih se uključilo 85.

Zasad je uveden u devet županija, a u Istarskoj županiji uključilo se desetak škola te se provodi u Puli, Rovinju i Poreču. Budući da spaja sportsku aktivnost i promicanje prevencije nasilja kod mladih, navode u Ministarstvu, projekt se pokazao kao privlačna izvannastavna aktivnost za koju vlada velik interes, zbog čega postoji mogućnost da se nastavi i u narednim školskim godinama.

U vodnjanskoj školi ova borilačka vještina, koja je ujedno olimpijski sport, provodi se kao izvanškolska aktivnost prema programu koji je propisalo Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim judo savezom i Međunarodnom judo federacijom te je OŠ Vodnjan u suglasnosti s osnivačem škole, Istarskom županijom, dala sportsku dvoranu na korištenje dvaput tjedno za treninge juda.

Dvije grupe učenika vodi trener Diego Tikulin, koji je voditelj juda te trener juda po programu Hrvatske olimpijske akademije, a ujedno je i trener u pulskom judo klubu Randori. Sudjeluje 13 novoupisanih učenika Vodnjanštine, kojima se pridružilo još nekoliko učenika koji su već ranijih godina u Galižani trenirali judo pod Tikulinovim vodstvom. (P. LUKEŽ; snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter