Vodnjanci ostali bez vecernjih autobusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno drasticno smanjenje broja autobusnih vožnji na Pulaprometovoj liniji 22 Pula - Vodnjan - Pula prouzrocilo je brojne poteškoce stanovnicima Vodnjana i Galižane koji rade, školuju se ili studiraju u Puli. Naime, po voznom redu koji je vrijedio do 15. sijecnja radnim danom je na toj liniji bilo 15 polazaka. Sada ih je 11, osam subotnjih vožnji reducirano je na cetiri, dok je nedjeljom bilo pet polazaka autobusa, a sad ih uopce nema, kao ni blagdanom.

Razlog ukidanju vožnji nepodmirene su obaveze Grada Vodnjana prema Pulaprometu, istice direktor te tvrtke Igor Škatar. Na pitanje o iznosu duga nije nam odgovorio, no u dopisu navodi da se obveze Grada Vodnjana kao suvlasnika Pulaprometa odnose na cjelogodišnje subvencioniranje, kao i na potpore za nabavu novih autobusa. Ukidanje vožnji zbog dugova i velikih izdataka Grada, kaže gradonacelnik Klaudio Vitasovic, dio su mjera štednje.

Takav je novi režim javnog prijevoza izazvao ogorcenje i ljutnju naših citatelja s Vodnjanštine, koji nas svakodnevno nazivaju i tuže se na novi vozni red.

"Onima koji ne rade želim da što prije nadu posao, a onima koji rade, recimo, u Puli, a stanovnici su grada Vodnjana, želim da zadrže svoj posao", piše citateljica u e-mailu. "Mi (ne)sretnici koji imamo posao i putujemo svakodnevno na liniji 22 Pula - Vodnjan, od nedjelje nemamo kako doma poslije 19.40 sati. Zanima me tko ce mi refundirati placenu mjesecnu kartu za ove dane koje nisam putovala autobusom", navodi ona.

Najveci problem je ukidanje vožnje s polaskom iz Pule za Vodnjan u 20.20 sati i ta ce vožnja vec u ponedjeljak, 23. sijecnja, biti vracena, kaže gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic. Navodi da su to vec dogovorili s Pulaprometom.

- Ta vecernja vožnja je najviše potrebna radnicima pa cemo je vratiti. Vožnje su ukinute jer smo smanjili sufinanciranje Pulaprometu buduci da se radi o velikim iznosima, a imamo i lanjske dugove prema njima, kaže Vitasovic. Istice da u ovogodišnjem proracunu za davanja Pulaprometu Grad Vodnjan planira dva milijuna kuna, a dio tog iznosa odnosi se i na lanjski dug.

- U proracunu je prije bilo 60 milijuna kuna, a sad je manje od 40 milijuna i, nažalost, svim proracunskim korisnicima smo smanjili sredstva pa tako moramo i Pulaprometu. Razmišljamo o alternativnim varijantama prijevoza pa cemo vjerojatno, kao Pula i Barban, dati suglasnost Taxi Cammeu, zakljucio je Vitasovic. (P.LUKEŽ)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter