Vodnjance će dan parkiranja koštati 40 lipa

I Trgovačka ulica uskoro pod automatima za naplatu (Z. STRAHINJA)
I Trgovačka ulica uskoro pod automatima za naplatu (Z. STRAHINJA)

Naplata parkiranja u Vodnjanu starta početkom sljedećeg mjeseca, i to 2. travnja, da ne bi netko krivo povezao sa šaljivim prvim aprilom, a od 1. svibnja sustav i službeno mora profunkcionirati. Kako je u utorak na sjednici Gradskog vijeća Vodnjana uvođenje sustava naplate vijećnicima predstavio Guglielmo Moscarda, direktor komunalnog poduzeća Contrada, prvih mjesec dana služit će za uhodavanje sustava i edukaciju vozača, a u svibnju počinje ozbiljno - sankcioniranjem onih koji izbjegavaju plaćanje.

Automati s tipkovnicama

Sat parkiranja stajat će četiri kune, cijena dnevne karte iznosit će sto kuna, tjedne karte 180 kuna, a mjesečne 400 kuna. Za mnogobrojne skupine, poput građana i osoba zaposlenih u Vodnjanu, predviđene su povlaštene karte po daleko povoljnijim cijenama.

- Evidencija će se, bilo da je riječ o parkiranju po satu ili povlaštenim kartama, voditi prema registracijskim oznakama vozilima. Automati su s tipkovnicama pa kada se plaća i kovanicama morat će se utipkati broj tablice. Među prvima smo koji uvodimo naplatu na taj način. Moći će se plaćati kovanicama (ne i novčanicama), mobitelom, kreditnom karticom, što će biti interesantnije strancima, te kupnjom karte na kioscima Tiska, objasnio je Moscarda.

Vijeće je usvojilo i izmjene i dopune odluke o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim otvorenim parkiralištima na području grada. Nije riječ o bitnim promjenama, već o usklađenju s propisima viših razina, na što je gradskoj upravi ukazano tijekom sastanka s predstavnicima MUP-a. Između ostalog, u odluci se ne smije spominjati ugovorna kazna pa se onima koji prekorače vrijeme parkiranja, ne koriste ispravnom kartom ili ne koriste parkirno mjesto prema signalizaciji određuje sankcija u iznosu dnevne parkirališne karte od 100 kuna.

Parkiranje će se plaćati u Trgovačkoj ulici, parkiralištu S. Rocco (dio Kapucinske ulice, Trga slobode i parkiralište kod nogometnog igrališta), u Istarskoj te ulicama Smareglia i Žuka. Za one koji već sada razmišljaju kako izbjeći naplatu parkiranja na tim punktovima, pa auto smjestiti u sporednim ulicama, obeshrabrit će informacija koju je iznio Moscarda - Contrada i Grad nabavili su više od stotinu znakova zabrane parkiranja.

Mjesečno 12,5 kuna

- Nije nam cilj zaraditi neki velik novac već uvesti reda u gradu. Treba naglasiti, i zbog negativnih komentara na društvenim mrežama, da je godišnja karta za naše građane 150 kuna. To mjesečno iznosi 12,5 kuna, a dnevno 40 lipa, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović. Moscarda ga je dopunio: osobe s prebivalištem ili boravištem na području Vodnjana mogu se odlučiti i za polugodišnju kartu od 90 kuna.

Pravo na povlaštenu godišnju kartu od 400 kuna imat će pravne ili fizičke osobe koje obavljaju poslovnu djelatnost na području grada, ali i iznajmljivači u starogradskoj jezgri, kojima će se prema broju turističkih ležajeva odrediti na koliko karata za vlastite goste imaju pravo. I osobe koje nisu prijavljene u Vodnjanu, ali su tu zaposlene, mogu za 400 kuna dobiti godišnju ili za 300 kuna polugodišnju kartu.

Ljeti naplata i nedjeljom i praznikom

Parkiranje u Vodnjanu plaćat će se tijekom ljetne sezone, od 1. lipnja do 30. rujna, svakodnevno od 7 do 22 sata. Od 1. listopada do 31. svibnja plaća se radnim danom od 7 do 19 sati, a subotom od 7 do 15 sati.

Treba istaknuti da korisnicima povlaštenih karata tijekom ljeta, od 1. lipnja do 30. rujna, nije dozvoljeno parkiranje na parkiralištu S. Rocco koje je u prvoj zoni. Ostala parkirališta spadaju u drugu zonu i cijele su godine otvorena za vozila s povlaštenim kartama.

Odluka o organizaciji i kontroli parkiranja predviđa i upotrebu "pauka" za prekršitelje odredbi. Naime, ako vozilo kojem je izdan nalog za plaćanje dnevne karte, vlasnik nije uklonio u roku od 24 sata, upravitelj parkiranja, Contrada, vozilo će premjestiti na odgovarajuću lokaciju o trošku vlasnika. Premješteno vozilo može se zadržati do podmirenja troškova ili polaganja jamčevine. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter