Vodnjanac izrađuje kućice za pse i poklanja udruzi

Volonteri udruge Ruka šapi Kristina Bilić i Zaim Softić Grga
Volonteri udruge Ruka šapi Kristina Bilić i Zaim Softić Grga

"Moj svijet", "Hotel buhara", "Hotel recesija", "Vila propuh", maštoviti su i duhoviti nazivi drvenih kućica koje Zaim Softić iz Vodnjana, poznatiji pod nadimkom Grga, izrađuje za spašene, ozlijeđene te napuštene pse i mačke. Ta bića u kućicama pronalaze dom uz pomoć dobrih ljudi poput Grge koji sve kućice poklanja udruzi za zaštitu životinja Ruka šapi, čiji je volonter pa i sam skrbi o nekoliko pasa koji čekaju svoj dom, a možda dobiju i Grginu kućicu.   

Jednu od kućica plemeniti Grga nazvao je "Sizifov put", a ona je pak namijenjena njegovom psu Sizifu, kojeg je nakon što ga je netko zgazio i ostavio na cesti teško ozlijeđenog prije šest mjeseci spasio od sigurne smrti, a sad je njegov najbolji prijatelj.

- Znate tko je bio Sizif, onaj koji je uvijek ponovno gurao kamen uzbrdo. Nisam Sizifa službeno udomio, ali stalno je sa mnom, nigdje ne idem bez njega. Briga o napuštenim psima je Sizifov posao, ne možeš nikad reći da si završio, udomiš jednog, dođe ti drugi, kaže Grga.

Grga u Vodnjanu, uz Sizifa, koji mu je stalna pratnja i miljenik, skrbi o još pet napuštenih pasa, donedavno ih je bilo sedam, ali dva su nedavno udomljena, kaže. Njihovu hranu i cijepljenje udruga omogućava uz pomoć donatora.

U udruzi Ruka šapi humanitarac Grga volontira tri godine te je dosad izradio oko 25 kućica. Izrađuje ih u svoje slobodno vrijeme, to mu je ljubav i hobi, a svaka je drugačija, obojene su, ukrašene te, kao pravi hoteli, neke su dobile i "kategorizaciju"- dvije pa i tri zvjezdice.

- Kad sam se priključio udruzi, nedostajalo im je kućica pa sam ih počeo izrađivati i popravljati, rekao je Grga. Ovo je primjer, kaže Kristina Bilić iz udruge Ruka šapi, da će onaj tko želi nešto učiniti, naći načina, a tko neće, naći će ispriku, a Grga, koji je jedan od rijetkih muških volontera u udruzi, uvijek nađe načina učiniti dobro djelo. (Napisala i snimila P. LUKEŽ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter