Vodnjanac i Talijani ubili 300 zaštićenih ptica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog protuzakonitog lova više od 300 ptica i uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti u pritvorskoj jedinici PU istarske završila su u ponedjeljak ujutro trojica 66-godišnjih talijanskih lovaca i njihov godinu dana mlađi pratilac Bruno Derrochi iz Vodnjana, tajnik lovačkog društva Jedinstvo iz Vodnjana.

Neslužbeno doznajemo da su nakon što ih je ispitao državni odvjetnik pušteni na slobodu. Njih je pulska policija 19. listopada zatekla u otvorenom lovištu kod Vodnjana kojim gospodari Jedinstvo, gdje su u petak i subotu s lovačkim psima te upotrebom zabranjene vabilice lovačkim puškama i sačmaricama izlovili oko tri stotine ptica, od kojih su mnoge strogo zaštićene svojte ili pak zaštićene zavičajne svojte.

Po Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama utvrđeno je da su lovci pričinili štetu od 643.050 kuna. Policijska uprava istarska izvijestila je da je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su počinili kaznena djela protuzakonitog lova i uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Predsjednik vodnjanskog lovačkog društva Jedinstvo Bruno Celija kazao nam je da tajniku Derrochiju nakon ovoga slijede oštre sankcije i to ne samo smjene s funkcije već i isključenja iz društva, a vjerojatno i trajna zabrana lova.

- Mislim da je on zauvijek završio s lovom. Policija mu je oduzela sve puške. Smatram da i on i Talijani moraju platiti svaku lipu pričinjene štete. Trojica Talijana dolaze već godinama u lovni turizam i s Brunom su postali kućni prijatelji. Ovo što su napravili je za svaku osudu, a lovačkom društvu nanesena je velika šteta, kazao je Celija. (piše M. KOŠTA)

VIŠE ČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter