Vodnjan: Zeleno svjetlo Brijuni rivijeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prethodnu, uvjetnu suglasnost na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza i Otok Sv. Katarina-Monumenti jednoglasno su dali vijecnici vodnjanskog vijeca. Grad Vodnjan je, naglasio je gradonacelnik Klaudio Vitasovic, uz državu, zemljišnoknjižni vlasnik dijela nekretnina unutar obuhvata lokacije Pineta kod Fažane koje su sastavni dio projekta Brijuni rivijera. Za provedbu projekta na tim lokacijama stoga je neophodno sklapanje ugovora o medusobnim pravima i obvezama prema tim nekretninama.

- Brijuni rivijera je projekt koji treba što prije prihvatiti s našim prijedlozima jer njegov razvoj može donijeti samo dobro Gradu Vodnjanu, ali i cijeloj južnoj Istri gdje posljednjih deset, dvadeset godina nije bilo ozbiljnih investicija, rekao je Vitasovic te dodao da ce Brijuni rivijera, uz projekte Dragonera i "Porto Mariccio" donijeti Vodnjanu gospodarski zaokret.

Grad je uputio primjedbe na prijedlog ugovora te smatra da je predloženi rok prava gradenja od 50 godina u Pineti prekratak i neisplativ za povrat ulaganja buducih investitora pa predlaže njegovo produžavanje na 66 godina. Takoder, predlažu drugaciji nacin utvrdivanja iznosa minimalne pocetne naknade za zemljište propisivanjem jasnih kriterija te njeno obracunavanje u apsolutnom iznosu po cetvornom metru zemljišta na kojem ce biti osnovano pravo gradenja i zakup (fiksna naknada) i u postotku od ostvarenog prihoda (varijabilna).

Grad predlaže i da se utvrdi hoce li se naknade uplacivati na racun Brijuni rivijere koja ih može koristiti za podmirenje troškova poslovanja i unaprjedenje ugostiteljsko-turistickih sadržaja na podrucju Pule i Vodnjana, opcine Fažana te Nacionalnog parka Brijuni. Predlaže se i da investitori ne placaju naknade za devastirane i bezvrijedne objekte. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter