Vodnjan: Za zdravstveni centar 1,5 milijuna kuna

Za zdravstveni centar u Vodnjanu 1,5 milijuna kuna (M. ANGELINI)
Za zdravstveni centar u Vodnjanu 1,5 milijuna kuna (M. ANGELINI)

U novu godinu Vodnjan ulazi s financijskim planom teškim 61,6 milijuna kuna. Tolike su, naime, prihode i primitke u proračuna za 2016. isplanirali gradski čelnici, a vijećnici ih u tome podržali na posljednjoj sjednici gradskog vijeća. Rashodi i izdaci iznose 59,6 milijuna kuna, a razlikom u odnosu na prihode namjerava se podmiriti manjak iz prethodnih godina.

Treba podsjetiti da su rashodi ovogodišnjeg proračuna nedavno smanjeni sa 45,7 milijuna kuna na 44 milijuna kuna. Prihodi su mu pak prilikom izglasavanja prije točno godinu dana iznosili nešto više od 46 milijuna kuna. S obzirom na to proračun za 2016. od 61,6 milijuna kuna djeluje dosta optimistično, a Vodnjanci ga, između ostalog, temelje i na daleko većim očekivanjima od prihoda od poreza - 20,9 milijuna kuna, što je i više od četiri milijuna izdašnije nego su bili lani. Od toga najviše se očekuje od porez na imovinu te poreza i prireza na dohodak - 10,1 i 9,6 milijuna kuna.

U gradskoj upravi nadaju se i daleko višim prihodima od upravnih i administrativnih pristojbi kao i onih po posebnim propisima te naknada u iznosu od 25,8 milijuna kuna. To je više od osam milijuna kuna u odnosu na lanjski plan. U tome se ističu komunalni doprinos i naknada koji bi gradsku kasu trebali napuniti s 22 milijuna kuna.

Nešto su manja očekivanja u odnosu na lani od prihoda od prodaje prirodnih bogatstva i građevinskih objekata, od čega se očekuje 4,17 milijuna kuna, ali su veća od pomoći (sufinanciranje predškolskog odgoja, kapitalne pomoći za izgradnju, pomoći iz inozemstva i EU fondova…) u iznosu 6,4 milijuna kuna, kao i od prihoda od imovine u iznosu od 3,7 milijuna kuna.

Na rashodovnoj strani ističu se rashodi za zaposlene od gotovo 13 milijuna kuna i materijalni rashodi od 18,5 milijuna kuna. Kada je o proračunskim programima riječ, najizdašniji je onaj za gradnju komunalne infrastrukture u iznosu 18,68 milijuna kuna. Od toga se dva milijuna kuna planiraju za otkup nekretnina za uređenje građevinskog zemljišta, 1,5 milijuna kuna za zdravstveni centar Vodnjan te 2,2 milijuna za reciklažno dvorište. Na komunalno uređenje poslovnih zona Grad planira utrošiti 3,2 milijuna kuna, od čega tri milijuna idu samo za cestu zone St. Petris. Za uređenje kupališta i plaža izdvojit će se dva milijuna kuna - 1,5 milijuna za Peroj, a pola milijuna za Barbarigu. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter