Vodnjan - VO, Poreč - PO, Buje - BU…

Dizajnersko rješenje Nikole Đureka
Dizajnersko rješenje Nikole Đureka

Nakon što su izabrana tri rješenja dizajna europskih registarskih oznaka od kojih bi jedno od 1. srpnja se trebalo početi primjenjivati, Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo je prijedlog oznaka gradova na registarskim pločicama po kojem bi svih 128 gradova u Hrvatskoj imalo svoju slovnu oznaku. Uz dosadašnje 34 uvele bi se dakle 94 nove oznake, od kojih devet za istarske gradove.

Istarski gradovi na tablicama

Tako bi Buzet trebao dobiti oznaku BZ, Buje BU, a Umag UM. Novigradu bi pripala oznaka ND, Poreču logično PO, a Rovinju RV. Za Vodnjan su predložene oznake VO, za Pazin PZ, dok bi Labinjani na automobilu mogli dobiti LB tablice. Uz neminovno dobru promociju svakog grada, ovakav prijedlog iznenadio je gradonačelnike.

- Nisam nikad razmišljao o tome, ali biti će to svakako zanimljivo da se kratica našega grada nađe na registarskim pločicama, prokomentirao je prijedlog gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić  dodavši kako predložena oznaka BZ nedvosmisleno obilježava grad te se slaže s prijedlogom.

Gradonačelnik Novigrada nema primjedbi o dodjeljivanju oznake ND.

- Predložena ista oznaka kakva se u Novigradu već desetljećima koristi za brodice, stoga smatram da je oznaka logičan prijedlog i slažemo se s istim, tvrdi Anteo Miloš.

Čeka se na pravilnike

Nakon što prikupe i razmotre primjedbe gradonačelnika svih gradova koji za to imaju rok do 7. travnja, konačne oznake gradova biti će regulirane pravilnicima koji će biti doneseni nakon što ministar odluči koja će od tri nagrađena rješenja izgleda registarskih pločica biti konačno.

Podsjećamo, prvo mjesto i nagrada od 20 tisuća kuna pripala je poznatom hrvatskom tipografu Nikoli Đureku. Drugo mjesto i nagradu od 15 tisuća kuna pripalo je Borisu i Igoru Ljubičiću, dok je treće mjesto i nagrada od 10 tisuća kuna pripalo Gordanu Resanu.

Ukoliko ga bude, očekuje se poskupljenje novih registracijskih pločica za 5 do 10 posto, no iz MUP-a poručuju da građani neće morati mijenjati tablice nakon 1. srpnja, već po isteku godišnje registracije. (K. TADIJIĆ)

Predložene oznake za istarske gradove

Buzet - BZ

Buje - BU

Novigrad - ND

Umag - UM

Pazin - PZ

Poreč - PO

Rovinj - RV

Vodnjan - VO

Labin - LB


Podijeli: Facebook Twiter