Vodnjan: Vikend za ljubitelje zdravog života

Pokazno branje bilja dio je zelenog festivala (Arhiva)
Pokazno branje bilja dio je zelenog festivala (Arhiva)

Festival samoniklog i ostalog bilja "Zeleno je Green" održat će se u subotu i nedjelju, 25. i 26. svibnja u Vodnjanu, a u subotu je na rasporedu i Bumbar Bike Marathon, biciklijada kojom se tradicionalno obilježava završetak akcije "Moj kažun", najavili su na konferenciji za novinare direktorica vodnjanske Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić i organizator Festivala Anton Rudan.

Prvi dan Festivala rezerviran je za sajam na vodnjanskom Narodnom trgu gdje će se predstaviti brojni izlagači s ponudom autohtonih proizvoda, prirodne kozmetike i cvijeća. Uz sajamsku ponudu posjetitelji će moći kušati i biljne delicije koje će na gastro štandu pripremati udruga Lodrica iz Rijeke, udruga vegetarijanskih kuhara Istre i Šumski kuhar.

U ponudi će biti jela od koprive, medvjeđeg dlana, stolisnika, sedmolista i štavelja. Specijalitete od sirove hrane i zdrave napitke pripremat će pak članovi udruge Živa hrana Suzana i Zoran Bračić te Spomenka Marković. Stručna predavanja o bilju održavat će se u vodnjanskoj Zajednici Talijana, a počinju nakon svečanog otvaranja Festivala u 10 sati te traju sve do 19 sati. Za zabavni dio programa zaduženi su ambijentalni glazbenici DJ Egomatic, Nenad Marković (ex KUD Idijoti) i duo Shik-Shok na štulama.

U nedjelju je pak na rasporedu izlet tijekom kojeg će "zeleni vodiči - travari" zainteresiranima pokazati kako prepoznati i brati samoniklo bilje, preživjeti u prirodi paljenjem vatre uz pomoć bršljana i spremiti zdravi sirovi obrok.

Prijave za izlet moguće su putem elektronske pošte [email protected], mobitela 091/ 610 8801, Facebooka na stranici "Zeleno je green", gdje se mogu saznati sve informacije o manifestaciji ili na samom Festivalu na info pultu u subotu, 25. svibnja. Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana i vodnjanskog TZ-a.

Bumbar Bike Marathon starta pak u subotu  na velikom parkiralištu u Istarskoj ulici u 9.30 sati. Pedalirat će se na trasi dugoj 25 kilometara kroz Guran, Orbaniće, Sv. Kirin, Majmajolu, Gajanu i Salvelu, a povratak na Narodni trg u Vodnjanu predviđen je u 12.30 sati gdje će se biciklisti moći okrijepiti maneštrom. Organizator je vodnjanski TZ, a suorganizatori biciklijade su Grad Vodnjan i sportsko-rekreativna udruga Bike Spirit. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter