Vodnjan: Uredit će se zgrada stare vage

Objekt Stare vage na Trgu stare vage (Zvjezdan STRAHINJA)
Objekt Stare vage na Trgu stare vage (Zvjezdan STRAHINJA)

Gotovo 323 tisuće eura vrijedan projekt "YouinHerit" odobren je Vodnjancima u sklopu programa Interreg central Europe 2014 – 2020, izvijestio je vijećnike na Gradskom vijeću Vodnjana u srijedu pročelnik Odjela za gospodarstvo i EU projekte Ezio Pinzan. Tim će se projektom vrijednim gotovo 2,5 milijuna kuna urediti zgrada Stare vage u reprezentativni objekt za promociju maslinarske tradicije, ne samo Vodnjanštine, već i Istre i sjevernog Jadrana.

Kroz projekt tri plaće

Zbog projekta je nužno u proračunu Grada za ovu godinu predvidjeti sredstva za plaće tri djelatnika, uključujući i Pinzana, i službena putovanja koja će se financirati iz projekta, rekao je pročelnik. Stoga je i Gospodarski program Grada na prekjučerašnjoj sjednici pretrpio izmjenu, te je jednoglasno za 776 tisuća kuna povećan na 7,964 milijuna kuna.

- Iznos odobrenih sredstava za projekt iznosi 220,9 tisuća eura za Grad Vodnjan te 96,6 tisuća eura za udrugu Agroturist. Navedena sredstava sufinancirat će se u iznosu od 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će 15 posto biti sufinancirano vlastitim sredstvima iz našeg proračuna. Vrijeme provedbe projekta je 36 mjeseci. Ovim projektom u sklopu svih aktivnosti bit će sufinancirane tri plaće za djelatnike grada kroz 36 mjeseci, rekao je Pinzan.

Na program Interreg central Europe kandidirali su dva projekta, prvi nije prošao, a "YouinHerit" odabran je zajedno s još 30-ak njih u grupi većoj od 600 prijavljenih projekata. Vodeći partner je mađarska općina Budafok-Tétény, te uz Vodnjan još sedam partnera iz Slovenije, Poljske i Italije.

Promocija maslinarstva

- Cilj projekta je očuvanje lokalne kulturne baštine i naslijeđa koja će se staviti u funkciju promocije i unaprjeđenja maslinarstva i turizma na našem području. Projektom će se obnoviti objekt Stare vage i opremiti kao moderni multimedijalni-interaktivni "Info oil point", u kojem će se održavati radionice za mlade maslinare i posjetitelje, rekao je Pinzan. Objekt se nalazi na frekventnom raskrižju prema željezničkom kolodvoru pa je to i izvrsna lokacija za izložiti poljoprivredne proizvode Vodnjanštine i s koje će se turisti usmjeravati prema lokalnim kušaonicama, uljarama, maslinicima…

- Udruga Agroturist će sudjelovati provodeći radionice za osposobljavanje mladih maslinara te tako što će izraditi stručne podloge u vezi s tradicijom maslinarstva i poljoprivrede, a Grad će rekonstruirati zgradu, rekao je Pinzan. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter