Vodnjan: Urbani kreativci pokazali što znaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promocija urbane kulture kroz breakdance, crtanje grafita, Dj-ing i druge urbane umjetnosti održala se u subotu u Vodnjanu kroz manifestaciju nazvanu B-Urban Meeting.

Cijelu subotu Vodnjan su na dvije lokacije – na sportskom igralištu OŠ Vodnjan i kod nogometnog igrališta – okupirali mladi kreativci u želji da razvijaju svoje strasti i hobije te ih pokažu drugima.

B-Urban Meeting u organizaciji DND Vodnjan i Savjeta mladih grada Vodnjana započeo je ujutro crtanjem grafita na zidu koji je grad Vodnjan dodijelio ovoj manifestaciji. Dvanaestero mladih writera iz cijele Hrvatske cijeli dan oslikavali su zid šarenim slovima i sličicama, a u 17 sati je writer Etik održao i radionicu za one koji bi htjeli postati grafiteri.

Oko 11 sati počela je radionica talijanskog fotografa Mattea Cardina koji je polaznicima objasnio osnove fotografije kako bi oni mogli fotografirati događaje B-Urban Meetinga.

Oko 19 sati je na postavljenom poligonu održan BMX show – biciklisti su izvodili razne majstorije pred stotinjak okupljenih.  U popodnevnim su se satima u prostorijama OŠ Vodnjan održavale breakdance plesne radionice BBoyeva Tomya, Froza i Airdita, a polaznici su sve naučeno mogli pokazati na breakdance natjecanju na igralištu OŠ Vodnjan koje je započelo u 20 sati.

Natjecanje je na engleskom jeziku vodio BBoy Airdit iz Njemačke dok su ostali bili suci, a natjecanje se održavalo u tri kategorije – jedan na jedan u kojem je pobijedio BBoy Manujelko, zatim pojedinačno Powermove uz live muziku na kojem je pobijedio El Rok, te Crew na crew sa sedam plesača, gdje su pobjedu odnijeli breakeri iz Zagreba koji su se nazvali hrvatskom breakdance reprezentacijom.

B-Urban Meeting, osim što promovira urbanu kulturu, potiče i natjecateljski duh izražavanja pa su stoga pobjednici ovog turnira osvojili 600 eura.

Breakdancere su kroz cijelu večer, a i nakon natjecanja pa sve do 4 ujutro "nabrijavali" Soundchek Regaz iz Vodnjana te Ghet i MC Sunny Sun iz Ljubljane, a ni pokoji tehnički problem breakerima ne bi teško pao – zainteresirana bi im publika davala beat na koji bi oni izvodili vratolomije na plesnom podiju.

Natjecanje je privuklo oko dvjestotinjak ljudi raznih generacija, a ponajviše djece, koju su bboyevi zasigurno zainteresirali za ovaj pravi urbani sport. Izložba polaznika fotografske radionice Mattea Cardina trebala bi se izložiti za dva tjedna, rekla nam je organizatorica Daria Morosin, te će se tamo ponovno moći vidjeti urbane vještine mladih kreativaca. (A. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter