Vodnjan: Umjesto Boom Galleryja fitness dvorana

U galeriji djeluju udruge koje su ove godine organizirale Boombarstick festival
U galeriji djeluju udruge koje su ove godine organizirale Boombarstick festival

Nakon što je umjetnička galerija Boom Gallery u vodnjanskoj Trgovačkoj ulici otvorena u povodu nultog izdanja festivala Boombarstick, koji je održan početkom srpnja, Grad je uskoro planira zatvoriti, navode članovi vodnjanske udruge Matrioskart. Stoga su u udruzi pokrenuli potpisivanje peticije putem interneta protiv zatvaranja galerije koja se nalazi u prostoru u vlasništvu Grada Vodnjana. Predviđaju brojku od oko 500 potpisa koje će predati Gradu.

Kako nam je rekao Swen Šerbić iz udruge Matrioskart, gradski poslovni prostor u Trgovačkoj 41 članovi udruge sami su uredili svojim sredstvima jer su im u Gradu, doduše usmeno, obećali da će ga moći koristiti tijekom četiri godine. Tvrdi da su nedavno iz medija saznali da je Grad taj prostor objavio na natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora. Galerija se zatvara, iako su za festival Boombarstick, kojem je ova udruga jedan od suorganizatora, izradili projekte za dvije godine unaprijed, kaže Šerbić.

- Dosad smo u Boom Galleryju organizirali četiri izložbe i jedan koncert, a još jedna izložba planirana je baš za 30. rujna. Ova galerija je mjesto za sve generacije i jedini je prostor za okupljanje mladih u Vodnjanu, kojem nedostaje ovakvih sadržaja, ističe Šerbić koji se ipak nada pozitivnom rješenju.

No, kako navodi gradonačelnik Klaudio Vitasović, s udrugom Matrioskart nikada nije sklopljen ugovor o korištenju prostora u Trgovačkoj ulici pa im nije ni dodijeljen prostor. Prema njegovim riječima, 26. ožujka ove godine Grad i Klara Mršić iz udruge Zoo Free Art & Music sklopili su na određeno vrijeme, od 1. travnja do 30. rujna, ugovor o uporabi poslovnih prostora bez naknade u vlasništvu Grada u Trgovačkoj ulici, na brojevima 13, 41 i 58 te na Trgu slobode 2/I. Svi prostori su dani na korištenje za potrebe održavanja festivala Boombarstick, prema programu koji je prihvatio Grad, navodi Vitasović.

Usto, navodi, predstavnica udruge Zoo Free Art & Music i članovi udruge Matrioskart u osnivanju na sastanku s predstavnicima Grada prije raspisivanja natječaja upoznati su s time te su ujedno odbili ponuđena dva zamjenska prostora za galeriju u centru grada.

- Želimo napomenuti da bi se i u tom slučaju prostori dali na korištenje bez naknade. Međutim, spomenuti prostori su odbijeni, a nije niti iskazan interes za prostor u Trgovačkoj 41 putem javne licitacije, navodi Vitasović u svom dopisu.

Prostor Boom Galleryja stoga je iznajmljen te će se pretvoriti u fitness dvoranu. Poslovni prostor površine 112 četvornih metara je prema natječaju bio namijenjen trgovinskoj, uslužnoj ili uredskoj djelatnosti te ga je Grad dao u zakup, uz mjesečnu naknadu od 2,5 tisuća kuna, na rok od deset godina.

Prema ugovoru, navodi Vitasović, ako tijekom uporabe nastane potreba za raspisivanjem natječaja za zakup poslovnih prostora te se oni izlicitiraju, korisnik će o tome pravovremeno biti obaviješten i odredit će mu se primjeren rok za iseljenje, što je Grad izvršio.

- Unatoč tome što je još tijekom ljeta iskazan interes za prostor u Trgovačkoj 41, Grad je tek nedavno raspisao natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora te je prostor izlicitiran 16. rujna, navodi Vitasović u svom dopisu. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter