Vodnjan: U palači Fioranti predstavljena Zaklada Ars et Labor

Novo ruho starih prostora (N. LAZAREVIĆ)
Novo ruho starih prostora (N. LAZAREVIĆ)

Svečano predstavljanje Zaklade Ars et labor održano je danas u Vodnjanu u palači Fioranti. Riječ je o hrvatskoj zakladi osnovanoj prije dvije godine s ciljem promicanja i valorizacije konzervacije istarskog i općenito hrvatskog povijesnog, umjetničkog i kulturnog naslijeđa.

Kako je cijela ta priča krenula, saznajemo od Gianne Fioranti Franinović čija je obiteljska kuća, odnosno kuća njezinih predaka, postala središte toga centra.

Promicati kulturne aktivnosti

Slučajni susret Vodnjanke Gianne Fioranti Franinović i njezinog supruga Marina s Brunom Girardellom iz Venecije, urodio je revitalizacijom, tj. konzerviranjem i restauriranjem vodnjanske kuće Gianninih predaka iz 18. stoljeća, gdje je jučer svečano otvoreno sjedište Zaklade Ars et Labor.

Bruno Girardello, upravitelj zaklade Ars et labor kazao je "cilj zaklade je promicati kulturne aktivnosti izravno i neizravno povezane s Istrom i Hrvatskom, njihovom poviješću i običajima koji predstavljaju dodirne točke naroda, kultura i civilizacija. Budući da se bavi umjetnošću i konzervacijom, zakladu smo odlučili nazvati Ars et labor. Konzervacija i umjetnost su poslovi u pravom smislu te riječi, kako za one koji stvaraju umjetnost, tako i za osobe koje se bave njezinim širenjem ili konzervacijom".

Na pitanje zašto je odabrao upravo Vodnjan rekao je da je "riječ o starom, lijepom i zapuštenom gradu koji raspolaže bogatom, ali većinom napuštenom i zapuštenom arheološkom, povijesno-umjetničkom i arhitektonskom baštinom. Smjestio se na brežuljku pretežito poljoprivrednog područja, u neposrednoj blizini mora i Brijunskoga otočja. Zahvaljujući gostoprimstvu, kulturi i hrani, Vodnjan se pokazao kao idealno sjedište za projektno eksperimentiranje".

Radovi na palači Fioranti počeli su krajem svibnja-početkom lipnja prošle godine, a u manje od godinu dana Palača Fioranti uvelike je obnovljena, poštujući originalne smjernice gradnje i bez velikih intervencija u samu prostornu strukturu.

Kuća predaka Gianne Fioranti Franinović je iz 1700. godine, a stari dio kuće bio je godinama nenastanjen, te imao je funkciju svojevrsnog skladišta. Sada je taj prostor postao siguran, (posebice stepenice), obnovljen, a bez da se naruši dotadašnji izgled.

Unutar same Palače Fioranti, cilj je predstaviti umjetnost u najširem smislu, tu će se organizirati izložbe raznih vidova umjetnosti, književne večeri, a svoj će prostor imati i film, kao i glazba, te moda, kazalište i druge umjetnosti. U planu je i natječaj za video SHORT, odnosno kratke filmove snimljene mobitelom.

Gianna Fioranti Franinović i Bruno Girardello ističu da im je cilj nuditi sadržaje tijekom cijele godine, da ne bude cijeli projekt sveden na sezonskoj razini. Prva izložba koja će se tu održati je ona maketa brodova čiji je autor Francesco Fioranti, pokojni otac Gianne Fioranti Franinović.

Upravo u Palači Fioranti je smješteno operativno sjedište za konzervaciju, budući da će se iz raznih europskih fondova nastojati dobiti potrebna sredstva za tu namjenu, a i sama Gianna Fioranti Franinović je u Veneciji pohađala tečajeve za europske fondove.

Palača Fioranti ima tri etaže, prizemlje, prvi kat i potkrovlje, koji su dovedeni u uporabno stanje bez da se izmijeni originalan izgled, no stepenice su sada puno sigurnije za korištenje.

- Cilj nam je oživjeti povijesnu jezgru Vodnjana, i to tijekom cijele godine. Treba unijeti živosti u napuštenim ulicama i prostorima, otvoriti prostore gdje će se nuditi lijepe i fine stvari, ističe Girardello.

U današnjoj šetnji Vodnjanom, pokazao je nekadašnji frizerski salon koji postaje mjesto gdje će se nuditi dobre i fine stvari - Cose belle e cose buone, kako je naglasio. To će biti, saznajemo, prostor za degustaciju dobrih autohtonih proizvoda, ali ne i za njihovu prodaju, nego tu će se naći podaci o tome gdje se takvi proizvodi mogu kupiti.

Potom, nazočni su mogli vidjeti i prostor nazvan Kuća-muzej (Casa museo), gdje će se predstaviti povijest življenja Vodnjana kroz različite epohe na zanimljiv, komparativan način.

Za putnike-namjernike

Zanimljiva u cijeloj toj priči je i konoba koja će biti otvorena isključivo na poziv za putnike-namjernike i osobe koje će pohađati tečajeve konzervacije u palači Fioranti. Riječ je o prostoru nekadašnje konobe Sv. Martin koja je godinama bila napuštena. Svi ti prostori dobiveni su od Grada Vodnjana na korištenje na nekoliko godina, tijekom kojih će biti obnovljeni i dobiti sasvim novo ruho. Također, riječ je o davno potpuno napuštenim prostorima.

Govoreći o svome radu, Girardello je rekao "ja sam pojedinac koji ne može napraviti puno, a iznimno dragocjeni suradnik u ovome projektu je bio Giovanni Rossetto, koji je stekao diplomu konzervatora na Sveučilištu u Veneciji, te je nedavno završio šestomjesečnu specijalizaciju pri Vatikanskim muzejima. Istaknuo je i veliku terensku pomoć, rad Anga, Marina i Massima, kao i glavne tajnice Zaklade Helene Derosi, jer bez njezinih pravnih savjeta sve se to ne bi bilo moguće pokrenuti.

- Upravo smo se Gianna, Giovanni i ja vratili sa Sajma restauracije koji se održao u Ferrari gdje smo predstavili naš rad i projekte te pronašli razna potencijalna institucionalna partnerstva na međunarodnoj razini, kazao je Girardello ističući da će u cjelokupan projekt biti korišteni europski fondovi i oni privatnih donatora.

Da bi Palača Fioranti bila potpuno restaurirana, bile bi potrebne dvije do dvije i pol godine rada, a dosadašnji radovi dovođenja prostora u uporabno stanje financirani su privatnim sredstvima/fondovima. (V. BEGIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter