Vodnjan: Struja ostaje, ali i tužbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Vodnjan ce zasad odgoditi iskljucenje elektricne energije u bespravno useljenim objektima, ali ne odustaje od tužbi za iseljenje.

O problemu bespravno useljenih objekata u kojima stanuju Romi u srijedu su na zatvorenom sastanku razgovarali predstavnici Grada Vodnjana i Istarske županije te izaslanici Sabora, Vladinog Ureda za nacionalne manjine, Ministarstva kulture te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, županijskog Vijeca romske nacionalne manjine i Udruge Roma Istre.

Cilj Grada Vodnjana bio je da se nadležne institucije upoznaju s problemima Roma u Vodnjanu, prvenstveno stambenim, ali i s njihovim obrazovanjem.

- Više sam puta rekao da mi ne želimo nikoga izbacivati iz Vodnjana, istaknuo je gradonacelnik Klaudio Vitasovic i dodao: - Multinacionalni smo grad, ali isto tako želimo da se respektiraju obaveze koje proizlaze iz zakona i odluka Grada. Dakle, problem Roma u Vodnjanu, kao što je to vec godinama, više ne može biti samo problem Grada jer mi za to nemamo snage. Uvjeren sam da ce se to u buducnosti promijeniti i da cemo za Rome pronaci neko drugo adekvatno rješenje. Ali, to nije dužnost samo Grada nego i svih ostalih nadležnih institucija, rekao je Vitasovic.



Saborski zastupnik nacionalnih manjina Nazif Memedi izrazio je zadovoljstvo ishodom sastanka.

- Izlazimo s dobrom nadom, imamo povjerenja u gradonacelnika i zajedno cemo pronaci alternativno rješenje za problem Roma u Vodnjanu. Oni se ne trebaju bojati iseljenja i deložacija, a ni za iskljucenje struje jer ce gradonacelnik taj nalog povuci. Ukljucit ce se i sve državne institucije... Ja cu, ako treba, još deset puta doci u Vodnjan, rekao je Memedi.

- Želimo upravljati svojom imovinom i doci u posjed svih objekata koji su danas uzurpirani... Sudski procesi se, dakle, nastavljaju, a o iskljucenju struje cemo još razgovarati, zakljucio je gradonacelnik.

Predstojnik Vladinog Ureda za nacionalne manjine Branko Socanac najavio je još jedan sastanak s predstavnicima Vodnjana u listopadu dokad ce biti doneseni i konkretni prijedlozi.


Podijeli: Facebook Twiter