Vodnjan: Stara Peza kao punkt maslinarskih priča

Zgrada javne vage - stare Peze u Vodnjanu
Zgrada javne vage - stare Peze u Vodnjanu

Mada se već duže vrijeme govori o uređenju stare zgrada javne vage u Vodnjanu kroz projekt "Youinherit", natječaj za radove na tom objektu gradska uprava planira raspisati u 2018. godini, pa se i rekonstrukcija planira do kraja sljedeće godine. Nije brzo, ali je prihvatljivo, s obzirom da projekt, čije je ime nastalo od izvedenice za mlade i za nasljeđe na engleskom jeziku (Youth In Heritage), traje ukupno 36 mjeseci, točnije od lipnja 2016. do lipnja 2019. godine. Od projekta Vodnjanci očekuju nepovratnih oko 2,5 milijuna kuna.

A što će to zgrada Peze, kako je zovu Vodnjanci, predstavljati, pitali smo Ezia Pinzana, pročelnika za gospodarstvo i EU projekte Grada Vodnjana.

Valorizacija baštine i starih zanata

- Cilj je projekta uključiti mlade u valorizaciju kulturne baštine i starih zanata. Ovdje u Vodnjanu naglasak je stavljen na tradiciju maslinarstva koju treba prilagoditi pomoću novih tehnologija mlađim poljoprivrednicima i onima koji će to tek postati. Tako će se i Stara vaga obnoviti na način da se u njoj održavaju stručne radionice za mlade, ali i info-punkt koji će usmjeravati turiste prema lokalnim kušaonicama, uljarama i maslinicima, rekao je Pinzan. Peza, mada zgrada malih gabarita, postala bi tako svojevrsni centar maslinarstva, mjesto koje ljudi željni kvalitetnih maslinarskih proizvoda, ali i svi oni koji o tome žele nešto naučiti, moraju posjetiti!

Zanimljivo je da je u projektu uključeno 12 partnera iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Italije i Mađarske te da njegova ukupna vrijednost iznosi 2,3 milijuna eura! Kada o hrvatskim partnerima govorimo, onda treba reći da su to samo Grad Vodnjan i ovdašnja Udruga poljoprivrednika Agroturist, ali pritom zastupaju sjevernojadransku maslinorodnu regiju. Vrijednost gradskog "udjela" iznosi 212 tisuća eura, a Agroturista 96 tisuća eura.

Info centar za buduće maslinare

- To je ogroman projekt, slagali smo ga i pripremali više od godine dana i jedini je koji trenutno provodimo, kaže Pinzan. Nedavno je, navodi, stvorena grupa dionika zainteresiranih za uključivanja mladih u očuvanje baštine. Na prvom sastanku bilo je 20-ak dionika, među njima i predstavnici raznih institucija poput Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, Upravnog odjela za turizam Istarske Županije, LAG-a Južne Istre i susjednih općina, koji bi preporukama i primjedbama trebali doprinijeti provedbi projektnih aktivnosti. Mladi, tradicija i turizam okosnice su projekta pa je već na prvom sastanku bilo riječi o ekonomskim i turističkim aspektima proizvodnje maslinovog ulja, a mladi su proizvođači pritom iznosili primjere problema i izazova s kojima se u tome susreću. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter