Vodnjan snima šporkulje i prijavljuje ih


Kad je sredinom 2013. na području Zagreba postavljen video nadzor javnih površina mediji su objavili da cjelodnevno praćenje kamerama više nije rezervirano samo za ukućane "velikog brata", već da su sad svi Zagrepčani postali predmet praćenja velikog brata. Od lani to više nije rezervirano samo za mještane metropole, jer i Vodnjanci imaju kamere koje ih snimaju, a snimke se koriste za podnošenje prekršajnih prijava.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović, koji je naložio postavljanje kamera, nedavno je otkrio taj potez i objasnio da je to način borbe protiv onih koji ilegalno deponiraju građevinski i drugi krupni otpad u okoliš.

- Grad Vodnjan će redovito prijavljivati nadležnim inspekcijama i tijelima sve građevinare i ostale koji to čine te želim jasno poručiti svima da su takva nedjela strogo zabranjena i kažnjiva. Upravo smo, zbog smanjenja ilegalnih odlagališta otpada na području grada, na kritičnim lokacijama postavili skrivene kamere, odnosno videonadzor, rekao je nedavno Vitasović.

Gradonačelnika smo pitali gdje su postavili skrivene kamere, snimaju li samo danju te je li upotrebljiv i noćni snimak? Zanimalo nas je koliko sati snimanja proizvodite svaki dan te što čine s tim materijalom. Odnosno, na koji način se pregledava snimljeni materijal i tko to čini. I ne kao posljednje, zanimalo nas je imaju li saznanja je li neki drugi grad ili općina u Istri ili Hrvatskoj uvela videonadzor na mjestima gdje se ilegalno odlaže otpad. Zaključno, tražili smo koliko opterećuje proračun Grada Vodnjana trošak nabavke video kamera, njihova montaža i pregledavanje video sadržaja.

- Skrivene kamere snimaju 24 sata dnevno, uključujući i noćni snimak iz kojih dnevno proizlazi oko 1.000 slika. Slike se snimaju na SD karticu, a pohranjuju na tvrdi disk. Za pregled snimljenog materijala odgovoran je gradski komunalni redar. Video nadzor je prijenosni te se koristi na svim problematičnim i drugim lokacijama. Grad Vodnjan je u taj sustav dosad uložio 20-ak tisuća kuna. Sustav će se i dalje nadograđivati te su planirane daljnje investicije za nabavu novih kamera, naglasio je Vitasović. Pojasnio je da su, nakon stupanja na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, odnosno od ožujka 2015. izdali ukupno 13 rješenja o uklanjanju odbačenog otpada u okoliš.

- Najviše problema po pitanju bespravnog odlaganja otpada zatečeno je na lokacijama Ripina Vala i Barutane (pokraj Vodnjana), na cesti Monteci (Galižana-Loborika) te u Peroju na više lokacija, zaključio je gradonačelnik Vodnjana. (Paulo GREGOROVIĆ, Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 29. SIJEČNJA


Podijeli: Facebook Twiter