Vodnjan: Smotra vina i maslinovog ulja južne Istre


Niti loše vrijeme nije smetalo brojnim ljubiteljima istarskog vina i maslinovog ulja koji su danas u Vodnjanu prisustvovali tradicionalnoj 20. smotri vina južne Istre i 19. smotri ekstradjevičanskog ulja koje su okupile više od 80 proizvođača.

Prilikom službenog otvaranja vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović rekao je da i ova najstarija manifestacija dodatno potvrđuje da se Grad itekako brine o očuvanju naslijeđenih bogatstava te kontinuirano promovira tradiciju i poljoprivredne kulture.

- I dalje treba poticati razvoj poljoprivrede, i to ponajprije putem proizvodnje autohtonih proizvoda, kao što su maslinovo ulje i vino te desertno prirodno vino vodnjanštine Vin de roso. Ovo je područje danas prepoznatljivo najviše po svojoj poljoprivredi, a rezultati koje svakodnevno postižu naši poljoprivrednici su impresivni.

Najveće zasluge za to imaju svi članovi Udruge Agroturist i sudionici na smotrama koji svojim svakodnevnim radom doprinose razvoju i afirmaciji maslinarstva i vinogradarstva našeg kraja, rekao je Vitasović.

- Priča o ekstradjevičanskim maslinovim uljima Vodnjana više nalikuje na bajku, rekao je Franko Raguž  iz Udruge Agroturist koja je uz Grad Vodnjan i Istarsku županiju organizator ovogodišnje smotre.

- Ove je godine pristiglo 36 uzoraka vina od kojih je 65 posto ušlo u kategoriju nagrađivanih, dok su od 75 pristiglih uzoraka maslinovog ulja čak 74 ušla u kategoriju ekstradjevičanskih maslinovih ulja, a sve analize uzoraka izradili su stručnjaci porečkog Poljoprivrednog instituta.

Uveli smo i kategoriju desertnog vina Vin de roso, koje se radi od presušenog grožđa pa i tu pokrećemo takvu vrstu proizvodnje koja se gotovo izgubila, rekao je Raguž.

Osim što su degustirali vrhunska ulja i vina, posjetitelji su kušali i fritaju od tisuću jaja "pojačanu" šparugama i špaletom, a uz zabavni dječji kutak na vodnjanskoj placi do popodnevnih sati vino se moglo kušati i u gradskim vinskim podrumima. Održana je i prezentacija autohtonih istarskih proizvoda, pa su tako predstavljeni proizvodi od lavande, istarski med i predmeti od maslinovog drveta.

Istovremeno je bio slobodan ulaz za sve one koji su željeli posjetiti muzej u palači Bettica, a organizirana su i stručna predavanja o vinu u vodnjanskoj Zajednici Talijana. Uz nastupe zbora Zajednice Talijana, KUD-a Vodnjan i gostujućeg zbora iz Venecije, ova vodnjanska maslinarsko-vinska priča bila je pun pogodak za sve one koji su željeli uživati u vrhunskim vinima i uljima.

Priznanja nagrađenim vinarima i maslinarima podijelit će se vodnjanskoj Zajednici Talijana, a ove godine nagradu je izradila umjetnica Roberta Weissmann Nagy.

Marčeti zlato za malvaziju, braći Belci za najbolje ulje

U natjecateljskom djelu, nagradu za najbolje bijelo vino (malvazija) osvojio je obrt Marčeta iz Valbandona. Ivan Marčeta tom je prigodom kazao da na smotri sudjeluju više od 15 godina, a ove se godine poklopilo da imaju najbolje ocijenjenu malvaziju i chardonnay koji je dobio srebrnu medalju.

- Konkurencija je najveća u malvaziji pa nam je posebno drago što smo za nju osvojili zlato. Osim ogromnog truda, veliku pažnju posvećujemo lokacijama s kojih uzimamo grožđe, jer kvalitetna sirovina vrlo je važna da bismo na kraju dobili kvalitetno vino.

Zlato u kategoriji desertnih vina osvojili su Sergio Delton iz Vodnjana i Stanko Kancelar iz Barbana, dok je Agroproduktov Merlot najbolje ocjenjeno crno vino s osvojenom srebrom medaljom. Prvu nagradu u kategoriji ekstradjevičanskih maslinovih ulja osvojili su braća Lorenco i Livio Belci iz Vodnjana za sortu rosinjola.  Matteo Belci je rekao da im je velika čast i iznenađenje što su zlato dobili baš za tu sortu.

- Rosinjola se i ranije pokazala kao dobra sorta, no ove se godine nekako sve poklopilo, od klime pa do biometeorološke situacije, rekao je Belci. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter