Vodnjan: Skokovima kroz vatru za bolju žetvu

Krijesovi sv. Ivana
Krijesovi sv. Ivana

Paljenjem Krjesova sv. Ivana u nedjelju navečer počelo je Vodnjansko ljeto koje će i ove godine ponuditi pregršt manifestacija. Izložbe, oldtimer rally, revije i koncerti sve će to uveseljavati Vodnjance i njihove goste tijekom narednih ljetnih večeri. Tako je bilo i jučer, u noći punog mjeseca kad su se održavale tradicionalne Vatre sv. Ivana.

Manifestaciji se na središnjem vodnjanskom trgu odazvalo mnoštvo, jer su se organizatori pobrinuli za bogat, raznovrsni program koji je počeo glazbom benda Trio Val te animacijom za djecu, a na trgu se i zaplesalo.

No ono što su svi željno očekivali bilo je paljenje Krjesova sv. Ivana. Kako se približavao taj svečani trenutak na trg je stizalo sve više ljudi koji su se tiskali bliže krijesu. Čast da ga zapali imala je članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodnjan Ingrid Osman koja je posao dobro obavila i krijes je ubrzo planuo, izazvavši uzdahe oduševljenja okupljenih.

Ubrzo su zapaljeni i krjesovi vodnjanskih kontrada, a nije trebalo dugo da kroz vatru sv. Ivana skoče prvi hrabri Vodnjanci. Najviše skokova odradili su Edin Kruškić i Leon Pacek koji su publiku često ostavljali bez daha.

Paljenju vatre prethodilo je otvorenje izložbe u galeriji Loggia, a radove su izložile članice Zajednice Talijana Vodnjana s radionice Igora Fabrisa.

Paljenje ljetnih krjesova održavalo se još u doba starih Rimljana kao ritual za dobru sjetvu. Tradicija paljenja vatri u Vodnjanu počela je prije 50-ak godina kako bi se njome otjerale štrige, a dječaci su skupljali šipražje i palili ga na raskrižjima. I tada se preskakao plamen izazivajući pljesak i uzdahe okupljenih. (N. SOFTIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter