Vodnjan sjedište istarskih eko-proizvođača

Nenad Kuftić, Klaudio Vitasović i Valter Flego (D. ŠTIFANIĆ)
Nenad Kuftić, Klaudio Vitasović i Valter Flego (D. ŠTIFANIĆ)

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i predsjednik Udruge certificiranih ekoloških proizvođača Istarske županije Nenad Kuftić danas su potpisali ugovor o dodjeli gradskog uredskog prostora bez naknade, čime je Vodnjan postao sjedište ove udruge. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i istarski župan Valter Flego.

Novo je sjedište udruge u Ulici sv. Katarine, a kako je istaknuo Vitasović, Vodnjan je poznat po poljoprivredi, u prvom redu maslinarstvu i vinogradarstvu.

- Maslinari su već krenuli u eko-proizvodnju i nadamo se da će njihov primjer slijediti i ostali proizvođači. Potpisivanje ovog ugovora pridonijet će da njihovim putem idu i drugi poljoprivrednici, rekao je Vitasović te dodao da na Vodnjanštini ima mnogo pčelara i povrtlara koji će se u budućnosti okretati eko-proizvodnji. Pozvao je ekološke poljoprivrednike da se uključe u Lokalnu akcijsku grupu (LAG) južne Istre, kojoj je također sjedište u Vodnjanu.

Načelnik je podsjetio da je u Vodnjanu živio poznati botaničar Bartolomeo Biasoletto te najavio uređenje botaničkog vrta koji će nositi njegovo ime, što bi se financiralo iz EU-fondova.

- Vrlo je važna umreženost istarskih eko-proizvođača, a ovako će se zajedno iz jednog centra prezentirati na tržištu, što će im povećati konkurentnost, uz podršku javnog sektora. Prednost istarskih poljoprivrednih proizvoda na velikom tržištu Europske unije je kvaliteta i izvrsnost, čemu pridonose čist okoliš, čist zrak i čista voda, kazao je Flego.

- Vodnjan je izabran za sjedište udruge jer ima najveći broj poljoprivrednih proizvođača, kojih je u cijeloj županiji pedesetak, rekao je Kuftić. Ovaj grad, dodao je, bit će centar u kojem će eko-proizvođači pisati projekte za kandidiranje na EU-fondove, centar za edukaciju o eko-poljoprivredi. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter