Vodnjan: Relikvija svetog Barbara putuje na Krf

Relikvije u sarkofagu
Relikvije u sarkofagu

Dio relikvija svetog Barbara, koje se čuvaju u vodnjanskoj crkvi svetog Blaža bit će poklonjene pravoslavnoj crkvi svetog Barbara na Krfu u Grčkoj. Predavanje relikvija odobrila je Kongregacija za kauze svetaca u Rimu. Pod nadzorom predstavnika Crkve, patologa, restauratora i konzervatora danas je izvađen iz sarkofaga i odvojen dio kosti lubanje koji je stavljen u posebnu kutijicu i zaštićen, te će u vodnjanskoj crkvi relikvije biti predane grčkoj delegaciji 3. veljače, u povodu proslave svetog Blaža, zaštitnika vodnjanske župe.

- Ovo je povijesni događaj za Istru, za Vodnjan i za Hrvatsku. Koliko je meni poznato, samo jednom se dogodilo u Hrvatskoj da su se relikvije davale iz Hrvatske u inozemstvo. To se dogodilo u Zadru s relikvijama svetog Šimuna na traženje crkve u Jeruzalemu, rekao je vodnjanski župnik Marijan Jelenić.

Pravoslavna crkva u Potamosu na Krfu sagradila je naime novu crkvu u čast svetog Barbara pa je tamošnji svećenik iznio ideju da se nabave relikvije. Istraživali su gdje se relikvije nalaze te su saznali su da su smještene u Vodnjanu još od Napoleonovog vremena. Kontaktirali su hrvatsko veleposlanstvo u Ateni te su relikvije zatražili prije nekoliko godina, a procedura je dugo trajala zbog administrativnih razloga, kaže Jelenić.

- Događaj je tim veći jer Katolička crkva daje relikvije Pravoslavnoj crkvi. Nadbiskup s Krfa Joannes Spiteris, koji je profesor u Vatikanu, relikvije je zatražio od Svete stolice relikvije te je to odobreno uz uvjet da se naš biskup i naša župa s time složi. Ovo je ekumenski čin kojim se liječe rane nastale 1054. godine kad su se razdvojile pravoslavna i katolička crkva. Ovakav čin je zapravo poziv, poticaj svim ljudima na slogu, na mir i na suživot, događaj koji ima veliko značenje i vjerujem da će imati veliki publicitet ne samo kod nas nego i u Grčkoj, a možda i u svijetu, rekao je Jelenić.

Kanonski propisi su strogi jer se prema kanonskom pravu relikvije se ne mogu niti u crkvi premještati s jednog mjesta na drugo bez odobrenja biskupa, naveo je, a ne mogu se niti posuđivati drugom mjestu, ne samo u inozemstvu bez dozvole Svete stolice.

Konzervatorski odjel dao je suglasnost za uzimanje dijela te izvoz relikvije. Relikvije će grčkoj delegaciji biti predane 3. veljače u Vodnjanu. Delegacija istarske crkve će pak u Grčkoj 15. svibnja, na dan sv. Barbara prezentirati ove relikvije u tamošnjoj novoj crkvi. (Petra LUKEŽ/Snimio Manuel ANGELINI)

Povijesne dvojbe oko Svetog Barbara

Još uvijek postoje dileme oko životopisa dvaju svetaca istog imena, sveti Barbar.

- Prema našim saznanjima, izvana kroz zatvoreni sanduk pročitali smo da se radi o relikvijama svetog Barbara, mučenog u vrijeme Julijana Apostate, rekao je Jelenić. No, grčki nadbiskup, monsinjor Joannes Spiteris vodnjanskoj župi uputio je dopis u kojem je naveo da se radi o svecu o kojem ima više legendi koje se odnose na godinu smrti, često i sa stoljećima razlike. Postoji legenda, navodi Spiteris, koja svetog Barbara smješta u vrijeme Julijana Apostate, ali prema njegovim riječima sigurnija su istraživanja po kojima je taj svetac živio u vrijeme bizantinskog cara Mihajla Balba (770.-829.).


Podijeli: Facebook Twiter