Vodnjan: Relikvija sv. Barbara odlazi na Krf

Relikvija svetog Barbara poklonjena pravoslavnoj crkvi na Krfu (M. ANGELINI)
Relikvija svetog Barbara poklonjena pravoslavnoj crkvi na Krfu (M. ANGELINI)

I ove će godine bogat program popratiti proslavu zaštitnika Grada Vodnjana, čiji se blagdan obilježava u nedjelju. Slavljenje Svetog Blaža ovaj će put imati i dodatnu posebnost, budući da će vodnjanska župa darovati relikviju Sv. Barbara Pravoslavnoj crkvi iz Krfa u Grčkoj. Velečasni Marijan Jelenić istaknuo je ovaj događaj na konferenciji za novinare kao znameniti ekumenski čin kojim se poziva sve kršćane, ali i sve ljude svijeta, na jedinstvo i mir.

- Relikvije sv. Barbara od nas potražuju pravoslavni samostan u Modonu na Peloponezu i pravoslavna župa Potamos u predgrađu Krfa još od 2007. godine. Nakon što je Sveta Stolica odobrila darivanje jednog dijela relikvije Sv. Barbara s njegove je lubanje prije desetak dana uzet komadić koji će preuzeti peteročlana katoličko-pravoslavna delegacija.

Tijekom blagdana relikvije će cijeli dan biti izložene u našoj crkvi Sv. Blaža, a nakon što stignu na Krf, držat će se izložene u katedrali do 15. svibnja kada će biti svečano predane pravoslavnoj župi Potamos, najavio je Jelenić.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović rekao je da je ponosan na sakralno bogatstvo Vodnjana dodajući kako 300 vjerskih relikvija koje su jedinstvene u svijetu treba primjereno iskoristiti za razvoj vjerskog turizma.

- Prošle godine uspjeli smo sveta tijela smjestiti u odgovarajuće sarkofage, što je vrlo bitno za očuvanje naših relikvija. Ove godine naša se župa modernizira i otvara svijetu putem svojih web stranica koje će biti prezentirane na blagdan Svetog Blaža. Moram se zahvaliti našem župniku Marijanu Jeleniću zbog svega što je napravio za našu župu i zbog napretka koji se vidi iz godine u godinu, rekao je Vitasović.

Danilo Dragosavac, jedan od autora službenih web stranica vodnjanske župe, objasnio je da je ova inicijativa pokrenuta upravo zbog nedovoljne valorizacije sakralnih vrijednosti koje Vodnjan ima a koje će sada putem interneta biti objavljene cijelom svijetu.

- Postoje sve pretpostavke da se hodočasti u Vodnjan, ali te vrijednosti nisu do sada bile iskorištene, iako je župnik Jelenić 40 godina radio sve što je u njegovoj moći da crkvu Sv. Blaža s njezinim relikvijama izdigne iz prosjeka, što ona i zaslužuje. Osim što su vodnjanske mumije interesantne za same vjernike kao relikvije, interesantno je i "običnim ljudima" izbliza vidjeti tijela sačuvana u savršenom stanju, pa čak i sa unutrašnjim organima sačuvanim u cijelosti. Bitno je da se sada taj izlazak u javnost konačno dogodio i vjerujem da je vrijeme da ovaj grad konačno postane vitalan i interesantan posjetiteljima, rekao je Dragosavac.

Proslava Svetog Blaža počinje u subotu služenjem svete mise u 17 sati s posvetom ulja i pomazanje grla. U nedjelju je svečana koncelebrirana misa u 11, a predvodit će je biskup Dražen Kutleša. Nakon toga biti će predstavljanje i predaja relikvija delegaciji s Krfa, uz nastup mještovitih zborova Zajednice Talijana Vodnjana i Galižane te župnog zbora, a nastupit će i flautistica Samanta Stell i violinistica Sanja Pančevski. Biskup Ivan Milovan predvodit će misu i pomazanje grla u 17 sati, dok je za 18 sati zakazano predstavljanje web stranica župe Vodnjan. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter