Vodnjan rekorder u legalizaciji nekretnina

Vježbenici u vijećnici
Vježbenici u vijećnici

Grad Vodnjan svrstao se među pet hrvatskih gradova koji su uspjeli ispoštovati Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, prema kojem su do kraja 2013. godine svi gradovi i županije trebali zadovoljiti kvotu od 20 posto riješenih zahtjeva za legalizacijom. Uz bok Vodnjanu nalaze se još jedino Dubrovnik, Bjelovar, Virovitica i Vukovar, a tom se postotku u Istri, barem zasad, još nitko nije ozbiljno približio.

Potvrđuju to i podaci iz Registra broja riješenih zahtjeva, objavljeni na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Sljedeći datum kada će se provjeravati stanje riješenih predmeta je 30. lipanj ove godine. Do tada će se kvota povećati na 35 posto od ukupno primljenih zahtjeva. Oni koji to ne dostignu, svoje će neriješene predmete morati prebaciti novoosnovanoj Agenciji za ozakonjenje bespravne gradnje.

Pazin se s riješenih 17,6 posto zahtjeva najviše približio Vodnjanu. Slijedi Rovinj s 15 posto, Novigrad s 13 posto, Pula s 9,6 posto te Poreč i Umag s 8 posto, a na začelju je Labin koji je uspio riješiti svega 5,2 posto zahtjeva.

Nisu predviđene kazne niti penali za gradove, općine i županije koje ne rade po propisanoj normi, kao ni nagrade za one koji se trude i ostvaruju ionako pretjeranu normu.

Koja je tajna vodnjanskog uspjeha i postoji li neki poseban recept, pitali smo Savjetnicu za prostorno planiranje i gradnju Lorenu Stančir iz Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i imovinske poslove. Lorena veli da tajne nema. "Isključivo rad, dobra organizacija i malo sreće". (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter