Vodnjan razvoj temelji na turizmu i poljoprivredi

Strategija se donosi za petogodišnje razdoblje (N. LAZAREVIĆ)
Strategija se donosi za petogodišnje razdoblje (N. LAZAREVIĆ)

Prijedlog Strategije razvoja Grada Vodnjana za razdoblje od 2015. do 2020. godine prezentiran je sinoć na sjednici vodnjanskog Gradskog vijeća, a danas, u 18 sati, bit će predstavljen i građanima u Domu mladih. Strategija, kao temeljni strateški dokument jedinice lokalne samouprave, definira smjernice budućeg razvoja te način na koji se trebaju koristiti pojedini resursi.

Kulturna baština

O sadržaju Strategije vijećnicima je govorio predstavnik izrađivača, pulske tvrtke Ideo plan, Florijan Ćelić. Prema analizi postojećeg stanja, kod donošenja prijedloga vodnjanske Strategije, koji mora biti usklađen s nacionalnom i županijskom Strategijom, kao glavne značajke Vodnjana definirani su nedovoljno valorizirana kulturna i prirodna baština, zatim turizam izrazito sezonskog karaktera, nedovoljni smještajni kapaciteti te nedovoljno razvijena poslovna i opća infrastruktura. Vodnjan stoga planira svoj razvoj temeljiti na održivoj poljoprivredi, turizmu, bogatoj kulturnoj i prirodnoj baštini, tradiciji i razvijenoj poslovnoj infrastrukturi po načelima održivog razvoja.

Među općim ciljevima izdvojenima u Strategiji su gospodarski razvoj koji se temelji na povećanju konkurentnosti turizma, poljoprivrede te malog i srednjeg poduzetništva, kao i povećanje prepoznatljivosti Vodnjana kroz efikasnije korištenje kulturne i prirodne baštine, u što je uključena, primjerice, spomenička i arheološka baština, sakralna baština, tradicija, običaji, jezik i prirodne ljepote.

Mnogo prioriteta

Stoga su među prioritetima poticanje razvoja ključnih gospodarskih grana, održive poljoprivrede i održivog turizma, razvoj konkurentnog poduzetničkog okruženja, rast investicija, poticanje razvoja malih i srednjih poduzeća temeljenih na novim tehnologijama, inovaciji i tradiciji te sudjelovanje Grada Vodnjana u jačanju kvalitete života i tržišta ljudskih resursa. Među strateškim ciljevima je i stvaranje uvjeta za sudjelovanje u razvoju lokalnog tržišta rada, unaprjeđenje odgoja i obrazovanja, poboljšanje primarne zdravstvene i socijalne zaštite, ali i povećanje ponude društvenih sadržaja za mlade, sportsko-rekreacijskih sadržaja te poticanje humanitarnog i volonterskog djelovanja.

Jedan od prioriteta je zaštita prirodnih resursa te održivo upravljanje prostorom uz zaštitu i valorizaciju prirodne, kulturne i sakralne baštine te povećanje energetske učinkovitosti i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije. (Petra LUKEŽ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter