Vodnjan: Počinje gradnja kružnog toka kod Šalvele

Gradilište kružnog toka na sjeveru Vodnjana otvara se danas (Petra LUKEŽ)
Gradilište kružnog toka na sjeveru Vodnjana otvara se danas (Petra LUKEŽ)

Grad Vodnjan, koji ima dva izlaza na Istarski ipsilon, na sjeveru i jugu grada, od sljedeće godine imat će mnogo uređeniji promet jer će imati čak novoizgrađena tri kružna toka. Onaj na jugu Vodnjana dobiva svoje konačne obrise, drugi će biti izgrađen umjesto improviziranog rotora kod Doma mladih, a gradnja trećeg počinje danas na sjeveru, kod skretanja za Šalvelu.

Bina Istra financira izgradnju sjevernog rotora koja se procjenjuje na oko pet milijuna kuna, a Grad Vodnjan riješio je imovinsko-pravne odnose za zemljište. Izvođač radova je poduzeće Cesta. Promjer rotora bit će 12 metara, a rok za izvođenje radova je sto dana. Pri početku izgradnje kružnog čvorišta bit će uvedena nova prometna regulacija.

Rotor će povezivati prometnice prema Puli, Balama i centru Vodnjana, a kako saznajemo u Gradu Vodnjanu, bit će izgrađen i odvojak za industrijsku zonu.

Gradnja kružnog toka na jugu Vodnjana ušla je pak u drugu fazu te se ovih dana, nakon postavljanja prvog asfaltnog sloja, postavljaju i nogostupi. Postavljanje završnog sloja asfalta se, ako vremenske prilike budu pogodne, očekuje danas, saznajemo od Davida Rajka, voditelja gradilišta u poduzeću Cesta, koje je izvođač radova, a odabrano je na natječaju koji su raspisale Hrvatske ceste.

Horizontalna signalizacija iscrtavat će se pak sutra, a u srijedu slijedi preregulacija prometa u drugoj fazi radova. Tada će se otvoriti prometnica od Istarske ulice prema Balama kojoj je trasa izmještena te će se sav promet usmjeravati na novi rotor. Usto će početi i gradnja četvrtog odvojka koji će se protezati od kružnog toka u smjeru benzinske crpke prema Istarskoj ulici. Radovi će se izvoditi na potezu od rotora do križanja Istarske s Galižanskom ulicom i zato će biti uveden novi režim zaobilazne privremene regulacije prometa. Zbog toga će se već od kružnog toka kod Doma mladih promet kamiona i drugih teretnih vozila prema Puli preusmjeravati prema sjevernom dijelu Vodnjana, dok će druga vozila prolaziti prometnicom kod marketa i benzinske crpke. Druga faza, navodi Rajko, uključuje i gradnju oborinske odvodnje te javne rasvjete.

Gradnja kružnog toka kod Doma mladih počinje pak početkom sljedeće godine. U tijeku je analiza prometa koju obavlja Županijska uprava za ceste pa će do siječnja biti poznati svi uvjeti za gradnju. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter