Vodnjan: Počelo potpisivanje peticije protiv naplate parkiranja

(Snimio Zvjezdan STRAHINJA)
(Snimio Zvjezdan STRAHINJA)

Potpisivanje peticije protiv naplate parkiranja u Vodnjanu počelo je danas na Narodnom trgu, a u prvih dva i pol sata imenom i prezimenom naplati se usprotivilo 90-ak građana. Peticija će se na Placi potpisivati i tijekom vikenda, od 10 do 18 sati, a u ponedjeljak će je inicijator Danijel Šabanović podnijeti gradskoj upravi.

- Ako se ovom dinamikom nastave prikupljati potpisi danas i sutra, peticija bi mogla dobiti na težini. Protivimo se naplati jer smatramo da Grad sa svojim prihodima može isfinancirati održavanje postojećih, pa i izgraditi nova parkirališta ako baš želi, kao što je i do sada činio. Trebao bi biti i osjetljivi prema svojim građanima. Godišnja karta za domaće od 150 kuna zaista nije visoka, slažem se, ali mislim da može i bez toga, kaže Šabanović.

Skrenuo nam je i pozornost na to da na parkiralištu San Rocco, koje je u prvoj zoni, domaći s povlaštenim kartama neće moći parkirati dobar dio godine, pa će, iako imaju kartu, morati plaćati sat parkiranja četiri kune kada dovoze ili odvoze djecu u obližnji vrtić.

- Nije Vodnjan grad uz more, kao Fažana da si to može priuštiti. Makar mislim da je u Fažani preskupo plaćati sedam kuna na sat, ali Fažanci na svojem ipak parkiraju besplatno. U jednom Rovinju su cijene parkiranja zimi jako niske (dvije kune po satu, op. n.). Pa kako se Vodnjan s njima može uspoređivati? Uostalom, protivim se naplati jer će i ovo malo turista koji obilaze Vodnjan otjerati s naplatom, smatra Šabanović. On je prije kojeg dana pokrenuo i Facebook grupu otpora naplati parkiranja, na kojoj okuplja više od 200 članova.

Naplata parkiranja u Vodnjanu, podsjetimo, počinje početkom travnja, a prvih mjesec dana služit će uglavnom za uhodavanje sustava i educiranje vozača. Uz parkiralište San Rocco parkiranje će se naplaćivati i u Trgovačkoj i Istarskoj ulici te ulicama Smareglia i Žuka. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter