Vodnjan: Pocela akcija Moj kažun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanim otvorenjem izložbe ucenickih radova u galeriji Loggia na vodnjanskom Narodnom trgu u petak je pocela šesta akcija za obnovu kažuna i suhozida "Moj kažun - La mia casita" koja ce trajati do 26. svibnja.

Na otvorenju su mali recitatori govorili stihove o kažunima, a nastupila je i folklorna skupina djecjeg vrtica Petar Pan. U galeriji su izloženi radovi ucenika od prvog do cetvrtog a i b razreda Osnovne škole Vodnjan s temom kažuna koji su nastali tijekom protekle godine. Mali su kreativci izložili svoje likovne i literarne radove nastale pod vodstvom nastavnika.



- Vjerujem da smo u potpunosti uspjeli u namjeri senzibiliziranja i educiranja javnosti o vrijednosti i bogatstvu znacenja kažuna i suhozida. Prvi kažuni obnovljeni su prije sedam godina, a dosad smo ih obnovili oko 150 te više stotina metara suhozida, rekao je vodnjanski gradonacelnik Klaudio Vitasovic.

Vodnjan ima najvecu koncentraciju kažuna na Mediteranu, službeno ih je ucrtano oko dvije tisuce, a smatra se da ih ima mnogo više. Vrlo je važno isticati ocuvanje i ulaganje u ovu vrlo vrijednu baštinu da bi ostala buducim generacijama, istaknuo je Vitasovic.



Ove godine Grad je zaprimio tridesetak zahtjeva za financijskom pomoci za obnovu kažuna i suhozida te je za to u proracunu osigurano 300 tisuca kuna.

Usto, u sklopu projekta Revitas dosad je na podrucju grada obnovljeno i oko 20 kilometara staza. One ce se promovirati i posebnom rekreativnom biciklijadom.

Tijekom ovogodišnje akcije ciljana ce skupina biti polaznici vrtica i ucenici osnovnih škola koji ce dolaziti iz cijele županije. Radionice za obnovu kažuna bit ce organizirane petkom u 16 i subotom u 16 i 18 sati.



Na lokaciji poznatoj pod nazivom Kod križa uz prometnicu Vodnjan - Bale postavljen je info-punkt gdje ce svi zainteresirani moci dobiti informacije o akciji. S te lokacije kretat ce vlakic koji ce obilaziti kažune i suhozide, a sudionici na vlakicu bit ce ujedno pozvani da se ukljuce u radionice na terenu uz vodstvo strucnog osoblja.

Novost ovogodišnje akcije je dio programa pod nazivom "Upoznajmo Vodnjan - Conosciamo Dignano" koji podrazumijeva obilazak stare jezgre Vodnjana i njezinih znamenitosti vlakicem koji ce kretati svake subote u 9.30 sati s Narodnog trga.

Istovremeno, svaku subotu od 9 do 11 sati, za vrijeme trajanja akcije, na Narodnom trgu u Vodnjanu održavat ce se i likovna radionica.


Podijeli: Facebook Twiter