Vodnjan: Pobjednici utrke Gordan Galant i tovar Lule

Pobjednici Gordan Galant i tovar Lule
Pobjednici Gordan Galant i tovar Lule

Bumbarska fešta u Vodnjanu, koja se ove godine održava 46. put, svečano je otvorena na Narodnom trgu tradicionalnom utrkom na tovarima. Pobijedio je Gordan Galant na tovaru Luletu te je nagrađen prigodnim pobjedničkim peharom i manjim novčanim iznosom. Ova neobična, atraktivna trka svake godine privuče velik broj posjetitelja, pa je tako bilo i ovog puta, a utrkivalo se 22 tovara i njihovih jahača i jahačica.

- Malo sam trenirao, nije bilo teško. Trčao sam ovu trku i prije par godina kad sam bio drugi, rekao je Galant iz Rovinja koji je pobjedu posvetio kćeri Elin koja je danas proslavila prvi rođendan.

Praćeni dinamičnim navijanjem publike, koja ih je bodrila, tovari i njihovi jahači koji su jahali bez sedla, prošli su trasu od Narodnog trga, preko tržnice Kapucinskom ulicom prema Sv. Caterini, zatim prema Zagrebačkom trgu te Dolinskom i Trgovačkom ulicom pa opet do Narodnog trga.

Iako su imali vidljivu tremu, tovari su ipak bili poslušni pa je većina uspješno prošla kroz cilj.

Trka na tovarima održava se u sklopu Bumbarske fešte od njenih samih početaka, a ovogodišnji tovari - sudionici natjecanja su s Vodnjanštine na kojoj ipak još ima podosta uzgajivača, ali i iz drugih istarskih mjesta.

Organizatori manifestacije koja se održava u sklopu Vodnjanskog ljeta su Grad Vodnjan i vodnjanska Turistička zajednica. (P. LUKEŽ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter