Vodnjan: Planovi objedinjeni po željama investitora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluke o poništenju izrade UPU-a Porto Mariccio te o poništenju izrade izmjena DPU-a Dragonera donesene su na protekloj sjednici vodnjanskog Gradskog vijeća. Ujedno je donesena odluka o izradi UPU-a Porto Mariccio i Dragonera, koji će objediniti područje dvaju ukinutih planova.

Odluke je donijelo je vodnjansko vijeće u listopadu 2010. godine, a razlog njihovog sadašnjeg stavljanja izvan snage su izmjene granica obuhvata. Temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji, naime, moguće je odrediti drugačiji obuhvat plana od onog propisanog prostornim planom šireg područja, što je u ovom slučaju Prostorni plan uređenja grada Vodnjana.

Tijekom izrade novog plana na snazi su DPU-i Porto Mariccio, zatim golf Porto Mariccio, golf Murage te Dragonera, stoga za područje unutar njihovog obuhvata nema zabrane izdavanja dokumenata kojima se odobravaju zahvati u prostoru, odnosno građenje.

Ukupna površina novog plana obuhvaća 390 hektara, od toga 350 hektara kopnene i 40 hektara morske površine.

Područje koje novi UPU obuhvaća smješteno je na obalnom području Grada Vodnjana i obuhvaća neizgrađeno područje između Barbarige i Dragonere te se većim dijelom nalazi u zaštićenom obalnom pojasu.

Novi UPU obuhvaća površine utvrđene Prostornim planom  Vodnjana: građevinska područja izvan naselja ugostiteljsko-turističke namjene Porto Mariccio i Dragonera, građevinsko područje golf igrališta sa smještajem, rekreacijska područja uz turistička naselja Porto Mariccio i Dragonera te građevinsko područje sportskog parka Canal Grande koje obuhvaća jahački centar i polivalentni sportsko-rekreacijski centar.

Uključena su i građevinska područja javne i društvene namjene te kulturna, odnosno arheološki parkovi Porto Mariccio, zatim luka nautičkog turizma državnog značaja Porto Mariccio te privez u funkciji turističkog naselja Dragonera.

Novim planom treba osigurati javni pristup obali i predviđenim sadržajima kao i pristup plažama na području Porto Mariccia i Dragonere.

Za veći dio područja obuhvata novog UPU-a izrađene su studije utjecaja na okoliš i donesena rješenja da su planirani zahvati prihvatljivi za okoliš uz primjenu mjera njegove zaštite. Troškove izrade plana snosi investitor.

- Po ne znam koji put donosimo odluke po željama investitora. Nisam protiv toga i smatram da je u redu da Grad Vodnjan pomaže realizaciju projekta i da budemo partneri investitorima.

No, nadam se da je to zadnji put i da s ovim jednim novim planom idemo u izgradnju turističkih područja koja čekamo.

Prije dvije godine donijeli smo odluke o izradi planova za Porto Mariccio i Dragoneru, ništa nije napravljeno i ne želim da se to ponovi.

Nedavno sam razgovarao s Dankom Končarom, stručni timovi iz inozemstva rade master-planove za ova područja i nadam se da je to definitivno. Ovaj plan možemo donijeti za šest, sedam mjeseci, možda i prije, i nadam se da će ga donijeti ovaj saziv Gradskog vijeća.

Nadam se golf terenu u proljeće, a to očekuju i vijećnici i građani, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter