Vodnjan: Otvoren pogon Plinacroa vrijedan 11 mil. kn


Zgrada tvrtke Plinacro na sjeveru Vodnjana, u kojoj će biti smješten centar za nadzor i održavanje dvaju magistralnih vodova Pula - Karlovac (do Učke) i Vodnjan - Umag, predstavljena je danas javnosti. Član Uprave ovog državnog operatera plinskog transportnog sustava Radovan Cvek naveo je da će s vremenom tu raditi 7 ili 8 osoba obučenih za rad na plinovodnom sustavu te da će preferirati domaću radnu snagu.

- Istra ima oko 170 kilometara magistralnog plinovoda. Visokotlačni cjevovodi nisu opasni ako ih se svakodnevno nadzire i održava, a upravo će ovdje biti centar od kuda će se to raditi, rekao je Cvek. U gradnju centra, u što je uključeno i zemljište te projektiranje, uloženo je 10,9 milijuna kuna. Prostire se na više od 1.000 kvadrata s velikim pripadajućim dvorištem. Moderno bijelo zdanje s istaknutim arhitektonskim elementima u bojama Plinacroa, plavoj i zelenoj, posjeduje i energetski certifikat A klase.

- U Hrvatskoj se grade četiri ovakva objekta, a ovaj u Vodnjanu napravljen je prvi, u rokovima i prema planu. U roku od tri mjeseca dovršit će se i opremanje zgrade, rekao je Cvek.

Otvorenju su prisustvovali predstavnici Grada Vodnjana na čelu s gradonačelnikom Klaudijom Vitasovićem te, u ime Istarske županije, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić. Vitasović je naveo da je to značajan i reprezentativan pogon koji će sasvim sigurno doprinijeti razvoju gospodarstva.

- Nadam se da će to biti i korak prema brzom dolasku plina na područje Vodnjana, pogotovo za poslovnu zonu u Galižani, rekao je gradonačelnik. Zanimljivo je da su dva glavna objekta, terminal na rubu zone Tison i ova zgrada, smještena na području grada koji nije plinoficiran. Zašto onda graditi takvu zgradu u Vodnjanu, bilo je najčešće pitanje na otvorenju.

- Iz zahvalnosti. Vodnjan se jedini pokazao otvorenim kada je prije desetak godina bilo problema s određivanjem lokacije plinskog terminala (na pulskom ili fažanskom području, op. n.). Zato ćemo i razgovarati s koncesionarom, pulskom Plinarom, i učiniti sve da bi Vodnjan što prije dobio plin, kaže Cvek.

Zidarić je naveo da nakon plinoficiranja središta Pule, od 2015., kreće širenje mreže u njenoj okolici, kao i na okolne jedinice lokalne samouprave - Medulin, Vodnjan, Fažanu… (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter