Vodnjan: Održana skupština udruga malih sirara

Mali sirari svakodnevno se susreću s mnoštvom problema (M. ANGELINI)
Mali sirari svakodnevno se susreću s mnoštvom problema (M. ANGELINI)

Jedan od najvećih problema koji muči sve sirare su inspekcije i njihova međusobna nekoordiniranost, kao i neusuglašenost postojećih pravilnika i zakona s praksom. Primjerice, sirari prema zakonu moraju predati na analizu četiri uzorka mlijeka godišnje, što je za ovčare neizvedivo jer muzu ovce tek dva mjeseca godišnje. No, zato će im nadležni inspektor bez problema izdati upozorenje ili kaznu, iznijeto je na skupštini Saveza udruga malih sirara Republike Hrvatske SirCro održanoj u Vodnjanu.

- Javili su nam se i sirari koji nisu registrirani kao OPG, nego kao obrt i prenose nam da ih obilaze inspekcije i traže od njih da imaju završenu određenu srednju školu, no to kod nas ne postoji, već imamo samo tečaj na nekim pučkim učilištima za mljekara/sirara. Ne znam kako im drugačije pomoći nego im savjetovati da otvore OPG, rekla je Višnja Magdić, stručna tajnica Saveza.

Profesor Samir Kalit s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, inače redovni suradnik sirara, istaknuo je da bi Savez svakako trebao inzistirati na sastanku s nadležnim ministarstvom da bi se ispravile sve navedene besmislice u postojećim propisima te razjasnile nejasnoće. Međutim, Magdić je istaknula da su dvije godine uporno pokušavali ostvariti taj sastanak na kojem ih je samo saslušala pomoćnica ministra poljoprivrede.

Sirari su se dosta žalili i na švercere istaknuvši da ih ove godine ima kao nikad do sada. Radi se o osobama koje na raznorazne načine dolaze do sireva, čak i iz susjednih istočnih država.

- Nema odmorišta od Dubrovnika do Istre na kojem se ne prodaje "domaći sir" koji je u autima dovezen tko zna odakle, a zatim na njega zalijepe nekakve etikete iz kućne radinosti, i nitko ništa ne poduzima. A mi registrirani sirari godinama pokušavam doći do dozvole za prodavanje sireva na takvim mjestima i ne možemo. Taj sir se prodaje na crno, bez računa i po puno višim cijenama od našeg. Je li uopće zdravstveno ispravan? S druge strane nas redovito posjećuju inspekcije i ostaju nam i po tri sata na imanjima i u siranama ne bi li našli bilo kakav propust da još malo napune državni proračun, istaknuo je jedan sirar.

Skupštini je prisustvovalo 30-ak članova i predstavnika 18 udruga članica Saveza koji su jednoglasno prihvatili učlanjenje i dviju istarskih udruga - Udruge uzgajivača istarskih koza i ovaca te udruge uzgajivača autohtone istarske ovce "Istrijanka 2013.". (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter