Vodnjan: Odgođena deložacija obitelji Hadža

Obitelj Hadža ostaje privremeno u kući u vodnjanskoj Ulici Pian (M. MIJOŠEK)
Obitelj Hadža ostaje privremeno u kući u vodnjanskoj Ulici Pian (M. MIJOŠEK)

Deložacija obitelji Hadža, koja bespravno živi u kući u vodnjanskoj Ulici Pian u gradskom vlasništvu, odgođena je do daljnjeg. Za danas najavljeno iseljenje nije provedeno jer je Općinski sud u Puli obitelji Hadža odobrio izuzeće sutkinje koja je vodila slučaj po zahtjevu vlasnika kuće, Grada Vodnjana. Deložacija bi se, saznajemo, mogla provesti u lipnju.

Obitelj Hadža su danas ujutro, u vrijeme kad je deložacija trebala biti provedena, posjetili predstavnici Centra kulture Roma Istre na čelu s Ibrahimom Punuškovićem. Kako nam je rekao Punušković, iseljavanja će se nastaviti ako se ne nađe adekvatni alternativni smještaj za vodnjanske Rome, o čemu su u travnju u Zagrebu razgovarali predstavnici romske nacionalne manjine, Grada Vodnjana i drugih institucija s delegatima Vladinog Ureda za nacionalne manjine i Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).

- Grad Vodnjan je tada zahtijevao da se potpiše bilo kakav sporazum da će se taj problem riješiti u skoroj budućnosti, a o deložacijama odlučuje sud. Nadam se nekom rješenju prije novih odluka o iseljenju. Sad ostaje na državi nalaženje adekvatnih nekretnina. Grad ima svoj stav, učinili su sve što su mogli, rekao je Punušković. Rješavanje problema na državnoj razini očekuje i predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini, a planira pozvati nadležne institucije na zajednički sastanak jer ih "šetaju" već četiri godine.

O odgodi deložacije obaviješten je i Grad Vodnjan, a zasad nemaju informaciju odgađa li se još jedna deložacija, koja je zakazana za 22. svibnja, rekao nam je gradonačelnik Klaudio Vitasović. Prije desetak dana, ponovio je, poslao je AUDIO-u dopis u kojem je naveo da se ne slaže s njihovim prijedlogom da Grad Vodnjan sugerira zamjenske nekretnine u državnom vlasništvu u koje bi se mogli smjestiti deložirani Romi. No, nije dobio nikakvu povratnu informaciju.

- Vidi se da država nema intencije riješiti ovaj problem. Deložacije ovise o sudu, a mi ne možemo sami rješavati ovu problematiku i ako se država ne uključi, ti će se ljudi naći na ulici. Ponavljam, nemamo ništa protiv romske nacionalne manjine, no Grad mora upravljati svojim nekretninama. Žao mi je tih obitelji, ali drugi moraju nekretnine iznajmljivati ili kupovati, ne mogu oni stoga živjeti u gradskim nekretninama besplatno i bez ugovora, to nije pravedno. Zakon je isti za sve, rekao je Vitasović.

Naveo je da država ima stotine nekretnina koje se uz mala ulaganja mogu prilagoditi za življenje. "Na sastanke više neću ići jer ne vidim volju da se to riješi", zaključio je gradonačelnik. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter