Vodnjan: Obitelj Hadža iseljena iz kuće

Deložacija obitelji Hodža u starogradskoj jezgri Vodnjana
Deložacija obitelji Hodža u starogradskoj jezgri Vodnjana

"Sad ćemo biti na ulici, izbacuju nas samo zato što smo Cigani. Mi poštujemo zakon, ali oni ne poštuju nas kao manjinu," rekao nam je Redžep Hadža čija je obitelj deložirana iz bespravno useljene gradske kuće u ulici Pian u starogradskoj jezgri Vodnjana te je kuća zapečaćena.

U njihovom smo ih domu posjetili jutros prije nego što je počeo postupak iseljenja koji su proveli predstavnici suda budući da je pravomoćnu sudsku presudu o iseljenju donio Općinski sud u Puli te policijski službenici među kojima je bilo pripadnika interventne policije, a deložaciji je prisustvovao i odvjetnik Grada Vodnjana Goran Paić.

U Vodnjanu stanuju 30 godina, rekli su nam supružnici Fetija i Redžep Hadža, koji su sa osmero djece živjeli u kući iz koje su jučer iseljeni.

- Djeca su mi tu rođena i išla u školu, svi smo hrvatski državljani, a sad nas žele potjerati. Potrošili smo novac, uređivali ovu kuću koja je bila ruševina, kupovali namještaj i opremali, nikom ništa nismo ukrali, a sad nas izbacuju i nemamo gdje, u suzama nam je rekla Fetija Hadža.

Kažu da su se s molbama za rješavanjem svog problema obraćali Gradu Vodnjanu, Istarskoj županiji i Vladinom uredu za nacionalne manjine, no nitko nije ništa poduzeo. Iako je sam Redžep Hadža, bivši predsjednik županijskog Vijeća romske nacionalne manjine, nekad govorio da Romi u Istri žive bolje nego u Americi, kaže da to više ne vrijedi jer je bilo napravljeno mnogo, ali ne za rješavanje stambenog pitanja Roma.

- Obratili smo se kabinetu župana i nedavno, ali nitko nas nije zvao niti na sastanak, kaže Hadža. Dodao je i da su se tijekom proteklih dvadesetak godina više puta obraćali Gradu Vodnjanu s namjerom da otkupe nekretninu u kojoj su živjeli, no nikad nisu dobili povratnu informaciju.

Zbog deložacije su negodovali i okupljeni Romi od kojih neki i sami očekuju iseljenje, dok su komunalci Grada Vodnjana pod policijskim osiguranjem iz kuće iznosili namještaj, kućanske aparate i osobne stvari te ih stavljali u kamione.

Ponavljali su da su ovakve situacije sramota za grad i za Hrvatsku kao članicu Europske unije. Na ovaj način se, komentirali su, samo stvaraju novi socijalni slučajevi, jer nedavno iseljena obitelj Ademi sa sedmero djece sad živi u kamp kućici na deponiju.

Iseljenju prisustvovali i predsjednik Centra kulture Roma Istre Ibrahim Punušković te predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini koji je rekao da danas putuje u Strasbourg kako bi s problemom vodnjanskih Roma upoznao Europski sud za ljudska prava.

Pokazali su nam dopis koji je nakon Huseinijeve molbe za stopiranjem deložacija dok se romske obitelji adekvatno ne zbrinu, Vladin ured za nacionalne manjine nedavno poslao Gradu Vodnjanu.

U svom je dopisu Ured naveo da je u saborsku proceduru upućen prijedlog Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom koji bi trebao osigurati uspostavu jedinstvenog registra državne imovine pa bi se ubuduće na području Istarske županije mogle pronaći državne nekretnine za zbrinjavanje romskih obitelji koje nezakonito koriste vodnjanske nekretnine.

Stoga je predsjednik Ureda Branko Sočanac zamolio Grad Vodnjan da od nadležnog suda zatraži odgodu deložacija još neko vrijeme do pronalaska adekvatnog rješenja. Ured bi pak putem nadležnog Povjerenstva mogao omogućiti odobravanje sredstava za plaćanje stanarine i režijskih troškova za najviše šest mjeseci obiteljima koje trebaju biti deložirane, dok se ne pronađe adekvatno rješenje, naveo je Sočanac.

Taj je dopis, rekao nam je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, koji nije bio na deložaciji, dobio u ponedjeljak, te je pismeno odgovorio Vladinom uredu da se deložacije više ne mogu odgađati jer je dosad bilo dovoljno vremena da se nešto poduzme.

Osvrnuo se i na izjavu Redžepa Hadže da je njegova obitelj htjela kupiti kuću iz koje je sad deložirana komentirajući da, i da je natječaj bio raspisan, na njega se nitko drugi ne bi javio dok netko živi u nekretnini, te dodao da Gradu Vodnjanu nitko ne može određivati kako će postupati sa svojom imovinom. (P. LUKEŽ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter