Vodnjan: Obitelj Ademi radije u kombi nego u baraku

Kuća u vlasništvu obitelji Ademi u Vinkuranu (Grad Vodnjan)
Kuća u vlasništvu obitelji Ademi u Vinkuranu (Grad Vodnjan)

Šator ispred ulaza u stan u Vodnjanu iz kojeg je iseljena prije dva tjedna uklonila je sinoć 12-eročlana obitelj Ademi. U šatoru na javnoj površini živjeli su nakon deložacije iz stana u vlasništvu Grada Vodnjana. Nekretninu u kojoj su bespravno stanovali duže od desetljeća nakon deložacije zapečatio je Grad Vodnjan. Skender Ademi rekao nam je da još nije pronašao adekvatni smještaj.

Šator su uklonili u četvrtak poslijepodne, kad im je istjecao rok koji im je dao Grad, a stvari koje su imali privremeno su smjestili u gradsko skladište. Grad Vodnjan nije im tražio alternativni smještaj jer je Skender Ademi vlasnik nekretnine u Vinkuranu.

Iz Grada su nam dostavili fotografije tamošnje Ademijeve kućice, za koju nam je potvrdio da je u njegovom vlasništvu. Objekt izgleda sasvim pristojno, barem kao nužni smještaj, pa smo ga pitali zašto ne odseli tamo.

- U Vinkuranu je samo baraka s ceradom na krovu, bez vode i struje, ne mogu biti tamo s malom djecom. I za jednu bocu vode moram ići kod susjeda, kaže Ademi. "Sad smo na ulici. Čekamo da nam država nešto riješi, da nađemo neki smještaj za duže vrijeme, i to ne mora biti u Vodnjanu. Ne znam što ću, vjerojatno ću spavati u kombiju. Unuci su mi sad kod snahe, koja je podstanarka. Čekam sljedeći tjedan kad bi na državnoj razini mogla biti donesena odluka po kojoj bismo se mogli trajno smjestiti u neku od nekretnina u državnom vlasništvu", zaključio je.

Po riječima predsjednika Centra kulture Roma Istre Ibrahima Punuškovića, iako za smještaj ove obitelji još nije pronađeno trajno rješenje, odlučili su sami ukloniti šator jer žele taj problem rješavati na miran način. Istaknuo je da su dobili potporu predstavnika drugih udruga Roma iz Hrvatske, koji su bili spremni doći u Vodnjan i prosvjedovati, no to je odbio jer, kako kaže, želi mirno rješenje.

- Čekamo odgovor Vladinog Ureda za nacionalne manjine, ne bi li obitelj Ademi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb bila privremeno smještena u stan koji bi platio taj Ured, rekao je Punušković. Na nedavnom sastanku s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom dobio je dozvolu da od zemljišnoknjižnog odjela pulskog Općinskog suda zatraži popis nekretnina u državnom vlasništvu u Vodnjanu, Peroju, Fažani i Galižani.

- Takvih nekretnina ima oko tri tisuće. Nadam se da ćemo konačan popis dobiti do ponedjeljka i tada ću otići u Zagreb na sastanak u Agenciju za upravljanje državnom imovinom da vidimo koje se nekretnine mogu prepustiti Romima, rekao je Punušković. (piše P. LUKEŽ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter