Vodnjan: Obilježen dan sv. Blaža I 805. obljetnica vodnjanske Župe


Biskup u miru mons. Ivan Milovan danas je u punoj vodnjanskoj crkvi sv. Blaža, u povodu blagdana ovog sveca, predvodio misu u koncelebraciji s drugim svećenicima, nakon čega je održan blagoslov grla. Ujedno je obilježena i 805. obljetnica vodnjanske Župe. Vjernici su imali priliku poljubiti relikviju sv. Blaža te razgledati ostale relikvije koje se čuvaju u vodnjanskoj crkvi. 

Mons. Milovan kazao je da se blagdan sv. Blaža tradicionalno slavi 3. veljače.

- To je višestoljetno hodočašćenje u vodnjansku crkvu. Sv. Blaž se slavi kao zaštitnik bolesti grla. Zbog toga mnogi ljudi dolaze moliti se za zdravlje grla, ali i za zdravlje duše i tijela. Svako hodočašće ima svoju lijepu stranu, osobito jer je to veliko okupljanje vjernika na kojem se međusobno ohrabrujemo na putu vjere, a hodočašće stvara ljepše raspoloženje u čovjeka, otvorenost.  Omogućuje nam da malo bolje čujemo poruku evanđelja i da možda donesemo neke životne odluke koje odgađamo u svakidašnjem životu, pa se možda ne znamo zaustaviti sami pred sobom i pred svojom savješću. No, kad smo na ovakvim susretima, onda je to nekako lakše moguće i ta hodočašća znaju uvijek biti korak naprijed u našem osobnom životu, rekao je Milovan. Odašiljući poruku vjernicima, kazao je da život stalno stavlja pred nas poteškoće, i unutarnje i vanjske, s kojima se moramo suočavati da bismo ostali vjerni savjesti, Bogu i bratu čovjeku.

- I sv. Blaž suočavao se s teškoćama, na koncu bio je i mučenik, dakle čak je i život položio zbog vjernosti Bogu. Sv. Blaž je u Kristu otkrio učitelja, spasitelja i prijatelja. Mi ne nosimo izvana tolike muke, ali u srcima smo možda više ranjeni od naših starih. Na mjestima hodočašća se ohrabrujemo i iznova susrećemo s Bogom. Tu doživljavamo ljepotu zajedništva, kazao je Milovan.

 Govoreći o 805. obljetnici Župe, vodnjanski župnik Marijan Jelenić kazao je da se tako velika godišnjica ima zahvaliti i činjenici što "živimo u lijepim krajevima gdje nema katastrofa i nije mi jasno zašto mladi odlaze iz Istre". Podsjetio je da je Župa 1817. iz Venecije dobila puno relikvija koje su fotografirane 2009. godine, a učenjaci su ih obradili.

- Kosti su godinama bile na patologiji u Splitu i nismo uspjeli sve riješiti jer se DNA analizom uništavaju, rekao je Jelenić te dodao da se u vodnjanskoj crkvi čuvaju relikvije 300 svetaca, a dio njih se prvi put pokazuje svijetu.

- Kosti ostaju u sarkofagu dok se ne napravi kripta, a tada će Vodnjan postati svjetsko hodočasničko središte, rekao je župnik.

Slavlje je nastavljeno i nakon mise, na trgu ispred crkve, gdje je za vjernike bio priređen topli obrok, kapuz s kobasicama, te kuhano vino. (VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Snimio M. MIJOŠEK

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter