Vodnjan: Novi koncesionar za čišćenje dimnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih je dana počelo čišćenje dimnjaka na području grada Vodnjana za koje je, nakon djelatnosti Dimnjačar pulske tvrtke Herculanea, koncesiju na pet godina dobila varaždinska tvrtka Crleni.

Ta je tvrtka na javnom natječaju bila jedini ponuđač te je prema siječanjskoj odluci kojom je reguliran rad dimnjačarske službe dobila koncesiju na pet godina s ponuđenom naknadom od 21.150 kuna.

Budući da sezona loženja i korištenja dimovodnih objekata, prema Odluci, traje od 1. listopada do 1. svibnja, djelatnici tvrtke Crleni, budući da je to razdoblje pri kraju, započeli su s pregledom i čišćenjem dimnjaka u zgradama i privatnim kućama.

Budući da su neki vlasnici i suvlasnici skeptični jer djelatnost obavlja novo poduzeće, u tvrtci navode da su, prema Odluci, korisnici stambenih zgrada, stanova, poslovnih prostora i domaćinstava te korisnici drugih građevina dužni koncesionaru omogućiti redovito čišćenje i kontrolu dimovodnih objekata.

- Popise zgrada na vodnjanskom području dobivamo od upravitelja zgrada, a kuće obilazimo sami i dnevno podijelimo 20 do 30 obavijesti o nadzoru dimovodnih objekata, rekao nam je Josip Crleni iz tvrtke Crleni, koja ima istarsku podružnicu u Rovinjskom Selu, a slične poslove kao u Vodnjanu već su obavljali u Umagu i Bujama te u Rovinju.

Naveo je da se dimnjaci moraju redovito čistiti, što je, uz odluke jedinica lokalne samouprave regulirano i Zakonom o protupožarnoj zaštiti te Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Time se, ističe, sprječavaju požari i oštećenje imovine, dok dimnjake koji se ne koriste treba odjaviti. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter